Pentagon mora mijenjati sistem sigurnosti

Flynn je naveo da njegova agencija mora pretpostaviti da je Snowden uzeo svaki dokument kojem je mogao pristupiti (AFP)

Načelnik američke Vojne obavještajne službe Michael Flynn izjavio je da će Pentagon uskoro morati obaviti skupe izmjene programa i kadrova zbog curenja informacija iz Nacionalne sigurnosne agencije i slučaja Edwarda Snowdena.

Flynn je u obraćanju Obavještajnom odboru Zastupničkog doma SAD-a naveo kako njegova agencija mora pretpostaviti da je Snowden uzeo svaki dokument kojem je mogao pristupiti te da je zbog toga zabrinut za Pentagonov program, prenosi Tanjug agenciju AP.

‘Najštetnija krađa’

Izjavio je kako vjeruje da je neophodno izvršiti promjene u svim segmentima američke vojske, jer istražitelji moraju preuzeti sve informacije koje su ugrožene.

Iz NSA-e su zatražili od svog bivšeg službenika Snowdena, za koga vjeruju da je došao u posjed gotovo 1,7 miliona dokumenata, da sve koje nije objavio vrati te da zaustavi daljnja objavljivanja.

Prvi čovjek Nacionalne obavještajne službe James Clapper ocijenio je kako je krađa dokumenata koju je izvršio Snowden najmasovnija i najštetnija krađa te vrste u povijesti.

Izvor: Agencije