Pentagon: Neprihvatljiva jednostrana akcija u sjeveroistočnoj Siriji

Pentagon je saopćio da su koordinacija i konsultacije SAD-a i Turske jedini način rješavanja sigurnosnih problema (EPA)

Pentagon je saopćio da bi svaka jednostrana akcija u sjeveroistočnoj Siriji bila neprihvatljiva i razlog za veliku zabrinutost, nakon što je Turska najavila da će pokrenuti novu vojnu operaciju na tom području.

Ankara i Washington dugo su bili u sukobu zbog Sirije, gdje je SAD u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant podržavao kurdske Jedinice za zaštitu naroda – YPG, koje Turska smatra terorističkom organizacijom i produženom rukom zabranjene Kurdistanske radničke partije – PKK.

Nekoliko sati nakon najave turskoga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da Turska planira operaciju, SAD je upozorio da bi svaka jednostrana vojna akcija ugrozila zajedničke interese osiguravanja granice između Sirije i Turske.

“Bilo koje jednostrano vojno djelovanje u sjeveroističnoj Siriji, posebno u trenutku kad bi se na tom području ili u njegovoj blizini mogao nalaziti američki personal, razlog je za veliku zabrinutost. Svako takvo djelovanje za nas bi bilo neprihvatljivo”, saopćio je glasnogovornik Pentagona Sean Robertson.

Erdogan: Meta nisu američki vojnici

Turska je tokom protekle dvije godine u nekoliko vojnih kampanja protjerala YPG sa područja zapadno od Eufrata, ali još nije intervenirala istočno od rijeke, dijelom zato da izbjegne direktan sukob s američkim snagama.

“Za nekoliko dana pokrenut ćemo operaciju kako bismo očistili područje istočno od Eufrata od separatističkih terorista. Naša meta nikad nisu američki vojnici”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

“Taj će korak omogućiti otvaranje puta prema političkom rješenju i zdravijoj saradnji”, dodao je.

Turska je opetovano izražavala nezadovoljstvo, kako su rekli, zbog odgoda u provedbi dogovora o zajedničkom održavanju sigurnosti i stabilnosti na području Manjiba, istaknuvši prošloga mjeseca da on mora biti u potpunosti proveden do kraja ove godine.

Pentagon je saopćio da su koordinacija i konsultacije SAD-a i Turske jedini način rješavanja sigurnosnih problema te da je Washington usredotočen na blisku saradnju s Ankarom.

Zajedničke patrole u Manjibu

“Vjerujemo da je dijalog jedini način osiguravanja granice i vjerujemo da će nekoordinirane vojne operacije narušiti taj zajednički interes”, saopćio je Robertston.

Dodao je da je SAD u potpunosti predan uspostavi sigurnosti na turskoj granici, ali da, isto tako, u borbi protiv ISIL-a ostaju predani saradnji sa Sirijskim demokratskim snagama, među kojima su i pripadnici kurdskoga YPG-a.

Turske i američke snage počele su prošlog mjeseca zajedničke patrole u blizini grada Manjiba, ali ta se saradnja zakomplicirala kada je Turska granatirala kurdske borce istočno od Eufrata.

Početkom godine su Sirijske demokratske snage, koje podržava SAD, privremeno prekinule ofanzivu na ISIL, nakon što je Turska granatirala sjever Sirije.

Prošli mjesec SAD je najavio da će uspostaviti posmatračke položaje na granici između sjeverne Sirije, koju drže Kurdi, i Turske, nakon što su u turskom granatiranju poginula četiri kurdska borca.

‘Turska je žrtva taktike odugovlačenja’

Sada su postavljena tri posmatračka položaja, rekao je američki oficir, dodavši da su jasno označeni te da će svako ko bi ih napao “znati da napada SAD”.

Turski dužnosnici razgovarali su ove sedmice u Ankari s američkim posebnim izaslanikom za Siriju Jimom Jeffreyem, a vojni izvori Sirijskih demokratskih snaga saopćili su da se Jeffrey u srijedu sastao s njihovim vodstvom u sjevernoj Siriji.

Erdogan je rekao da je Turska žrtva “taktike odugovlačenja” u pogledu Manjiba te da ISIL više ne predstavlja prijetnju za Siriju.

“Sada je vrijeme da ostvarimo svoju odluku da rastjeramo izvore terora istočno od Eufrata. Činjenica da se sa SAD-om ne slažemo u percepciji nije tajna”, kazao je turski predsjednik.

Izvor: Agencije