Pentagon: Obuka za ‘stabilizacijske snage’ u Siriji

Glasnogovornik Pentagona kaže da se nastavlja obuka, ne precizirajući broj pripadnika koji prolaze kroz nju (Arhiva)

Pentagon je saopćio da se Sirijske demokratske snage obučavaju za transformaciju iz borbenih snaga u “snage za uspostavu stabilnosti” i “snage za kontrolu teritorije”.

Eric Pahon, glasnogovornik Pentagona, za Anadoliju je komentarisao rasprave koje su uslijedile u vezi s pitanjem formiranja “graničnih snaga sigurnosti” u Siriji.

Istakao je da je riječ o obuci koja je osmišljena kako bi se uspostavila sigurnost za povratnike u svoje domove u Siriji.

“Obuka koju smo pružili lokalnim sigurnosnim snagama u Siriji pogrešno je okarakterisana”, rekao je Pahon, dodajući da je cilj ove obuke sprečavanje odlaska pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant van zemlje.

‘ISIL na izdisaju, gledamo ka budućnosti’

“Istovremeno, cilj ove obuke jest da se spriječi odlazak terorista ISIL-a van zemlje nakon što se približio kraj toj terorističkoj organizaciji te nakon što se počela raspadati. Ovo, kao što je ranije navedeno, nije neka vojska ili, kao što je protumačeno, granična straža”, rekao je Pahon.

Istakao je da se obuka nastavlja, ne precizirajući broj pripadnika koji je prolaze.

Na pitanje novinara mogu li se spomenute sigurnosne snage protumačiti kao policijske snage Pahon je rekao da on to ne vidi na taj način.

“Ne želim to okarakterisati kao policijske snage, ali ovo je neka vrsta sigurnosnih ili stabilizacijskih snaga ili snaga za kontrolu teritorije”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Dodao je da pod “snagama za kontrolu teritorije” ne podrazumijeva širu teritoriju, napominjući da prvenstveno misli na “zaštitu manjeg područja”.

“ISIL je na izdisaju i zato gledamo ka budućnosti, prema sljedećem koraku. Pružamo obuku da bismo ostvarili taj sljedeći korak, tačnije, uspostavu stabilnosti. Još je rano tumačiti sve ovo jer još traju oružani sukobi. Može se reći da smo počeli s ovom tranzicijom, ali sukobi još traju. Kad oružane snage ostanu bez svrhe, imat ćemo tranziciju iz obuke za ratna djelovanja u obuku za uspostavu sigurnosti i stabilnosti”, rekao je Pahon.

Razumljiva zabrinutost Turske

Naglasio je da je njihov glavni cilj da na područja iz kojih su protjerali pripadnike ISIL-a ne dozvole povratak pripadnika oružanih grupa.

Na kraju je istakao da razumiju zabrinutost Turske u vezi s formiranjem spomenutih snaga.

SAD je nedavno najavio da će međunarodna koalicija protiv ISIL-a, predvođena SAD-om, sa Sirijskim demokratskim snagama, grupi koju kontroliše Radnička partija Kurdistana / Partija demokratskog jedinstva, osnovati nove granične snage sigurnosti od 30.000 vojnika.

Izvor: Agencije