Pentagon planira nova razmještanja iz Guantanama

Trenutno je 91 zatvorenik u Guantanamu, zatvoru koji se nalazi na Kubi (Reuters)

Američki Pentagon planira prebaciti desetak zatvorenika vojnog zatvora Guantanamo Bay na Kubi u najmanje dvije države, izjavio je zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi transferi očekuju se u narednim danima, dok će se ostali realizirati narednih sedmica, kazao je zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, prenosi agencija Reuters.

Transferi su dio posljednjeg nastojanja predsjednika Baracka Obame da zatvori ovaj zatvor zbog kojeg se SAD nalazi na udaru kritika zbog mučenja.

Međunarodne osude

Tariq Ba Odah, čovjek iz Jemena koji je dugo na štrajku glađu i koji je izgubio približno polovinu svoje težine, bit će među onim zatvorenicima koji će biti prebačeni.

Njegovi advokati su neuspješno pokušavali isposlovati njegovo oslobađanje na humanitarnim i zdravstvenim osnovama, no zvaničnici Pentagona su navodili kako dobija svu potrebnu pomoć.

Trenutno je 91 zatvorenik u Guantanamu.

Većina se tamo nalazi više od 10 godina bez optužbe i suđenja, što je izazvalo međunarodne osude.

Obama, koji je prošlog mjeseca predstavio Kongresu nacrt plana zatvaranja zatvora, ima žestoke protivnike u ovom planu među republikancimam kao i među nekima od svojih demokrata.

Izmješteno 37 zatvorenika

Administracija želi izbjeći dodatno jačanje međunarodnih kritika, zbog određenih tema tokom izborne godine za predsjednika SAD-a.

Pentagon je obavijestio Kongres o posljednjim planiranim transferima nakon što je 37 pritvorenika već razmješteno u druge države.

“Nemam tačan raspored o određenim zatvorenicima i njihovom transferu iz Guantanama. Međutim, administracija je posvećena zadatku smanjenja zatvoreničkog broja i zatvaranju pritvornog centra”, kazao je Gary Ross, glasnogovornik Ministarstva odbrane.

Izvor: Agencije