Pentagon: Poraz ISIL-a je pitanje vremena

Napadi na ISIL dnevno koštaju blizu 13,6 miliona dolara (EPA)

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om koja bombardira položaje boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i Siriji danas ulazi u četvrtu godinu djelovanja, saopćio je Pentagon, ocjenjujući da je poraz boraca te grupe “neizbježan” i da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

Dva američka aviona poletjela su 8. augusta 2014. godine u prve napade na položaje ISIL-a na sjeveru Iraka.

Tri godine kasnije, zračnom kampanjom međunarodne koalicije, blizu 70 posto teritorije vraćeno je pod kontrolu iračkih vlasti, a u Siriji blizu 50 posto.

Koaliciju čini 69 zemalja, od kojih samo nekoliko njih učestvuje u napadima dok ostale obučavaju lokalne snage.

Do 26. jula 2017. godine, koalicija je izvela 13.221 napad u Iraku i 10.701 u Siriji.

Napadi dnevno koštaju blizu 13,6 miliona dolara.

Međunarodna koalicija je priznala da je u tim napadima poginulo više od 620 civila, iako neke organizacije smatraju da je broj civilnih žrtava i veći.    

Provjera objekata s hemijskim oružjem

U međuvremenu, Organizacija za zabranu hemijskog oružja saopćila je da će poboljšani sigurnosni uvjeti u Siriji omogućiti ekspertima da provjere situaciju u posljednja dva od 27 objekata gdje je Sirijska vlada proizvodila hemijsko oružje.

Generalni direktor organizacije Ahmet Uzumcu rekao je da se prave planovi za inspekciju, kako bi se provjerilo da li je hemijsko oružje na te dvije lokacije uništeno, prenosi AP.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres naveo je u pismu, uz ovaj izvještaj Vijeću sigurnosti, da je ohrabren sigurnosnom situacijom koja sada omogućuje siguran pristup.

Izvor: Agencije