Pentagon potvrdio da se ISIL dokopao oružja

Erdogan: Nastavljaju se razgovori između zvaničnika o detaljima prelaska Pešmergi kroz Tursku (Anadolija)

Pentagon je u srijedu objavio kako su dva paketa s vojnom opremom, izbačena iz vojnog aviona i namijenjena kurdskim borcima u sirijskom Kobaniju, otišla u pogrešnom smjeru, te da je jedan nešto kasnije uništen u zračnom napadu, a drugi je vjerovatno pao u ruke pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

„Jučer smo javili da je jedan paket namijenjen kurdskim borcima otišao u pogrešnom smjeru, te da je uništen. Ustanovili smo da je i drugi paket završio u pogrešnom smjeru, te je vjerojatno pao u neprijateljske ruke“, rekao je glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren.

Kurdima u opkoljenom Kobaniju bačeno je još 26 paketa koji su došli u prave ruke.

Erdoganove kritike

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da je odluka SAD-a da iz zraka dopremi vojnu pomoć kurdskim borcima u Kobaniju pogrešna, jer je dio oružja pao u ruke pripadnika grupe Islamske države Irak i Levant, pod čijom se opsadom taj sirijski grad na granici s Turskom nalazi.

“Ono što je ovdje urađeno po tom pitanju ispalo je pogrešno. Zašto je ispalo pogrešno? Zato što je dio oružja koje su bacili iz tih aviona ‘C130’ zaplijenio ISIL”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari, prenio je Reuters.

Pentagon je u utorak saopćio da je veći dio američke vojne pomoći koji je u nedjelju dopremljen avionima stigao do kurdskih boraca u Kobaniju, uprkos online videosnimku na kome se vide pripadnici ISIL-a s dijelom oružja.

Erdogan je kazao da je plan Turske da omogući prelazak Pešmergi, kurdskih boraca iz Iraka, u Kobane, kako bi pomogli u odbrani tog grada, iznio u telefonskom razgovoru s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom tokom vikenda.

Nema podrške PKK-u

“Ja sam njima predložio tu ideju. Rekli smo da nećemo prihvatiti nikakvu podršku Radničkoj partiji Kurdistana i pripadnicima Stranke demokratske unije, već da je s naše strane prihvatljiva podrška Oslobodilačkoj vojsci Sirije i moguća je takva saradnja s Pešmergama. I njihov stav je da je u procesu došlo do zastoja. Posebno u Kobaniju, gdje postoje snage koje grad mogu držati još dva dana”, rekao je Erdogan.

“Imam problem da razumijem zašto je Kobani tako strateški važan za njih, jer tamo nema nijednog civila, samo oko 2.000 boraca. Isprva oni nisu rekli ‘da’ za Pešmerge, onda su dali kao odgovor djelimično ‘da’, i mi smo rekli da ćemo pomoći”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je dodao da se nastavljaju razgovori između zvaničnika o detaljima prelasku Pešmergi kroz Tursku.

Jedan turski novinar blizak Vladi je rekao da se tokom vikenda očekuje ulazak oko 500 kurdskih boraca iz Iraka u Kobani, navela je britanska agencija.

‘Da’ iz Parlamenta Kurdistana

Poslanici Parlamenta iračkog regiona Kurdistan su u srijedu izglasali prijedlog o slanju kurdskih snaga u Kobani preko Turske, saopćio je Parlament Kurdistana.

Predsjednik Kurdistana Masud Barzani je kasno u utorak uputio pismo Parlamentu u kojem je zatražio dozvolu za slanje Pešmerga da se, zajedno s Kurdima iz Sirije, bore protiv ISIL-a u Kobaniju, prenio je Reuters.

“U Parlamentu smo se danas dogovorili da odobrimo slanje Pešmerga u Kobani što je prije moguće”, izjavio je poslanik u Parlamentu Kurdistana Mahmoud Haji Omer.

Dva viša kurdska zvaničnika su u utorak potvrdila da su u toku pripreme za slanje manjeg broja Pešmerga u Kobani, ali su dodali da će proći nekoliko dana dok ne budu izvršene sve potrebne pripeme.

Irački kurdski dužnosnik Hemin Havrami na svom je Twitter profilu napisao da će Pešmerge biti naoružane teškim oružjem.

Izvor: Agencije