Pentagon priznao: Snimci iz Jemena stari deset godina

Pentagon tvrdi da su snimci zaplijenjeni prošle sedmice, iako su stari (AFP)

Pentagon je priznao da su videosnimci za koje je tvrdio da su dokazi uspjeha nedavnog napada na bazu Al-Kaide u Jemenu zapravo su deset godina stari.

Videosnimci prikazuju taktike i metode Al-Kaidinih boraca, a SAD ih je zaplijenio u Jemenu.

Američke vlasti nisu potvrdile niti negirale izvještaje medicinskih djelatnika i napise jemenskih medija, prema kojim je do 30 žena i djece ubijeno u napadu.

Među ubijenim je navodno i osmogodišnja Nawar Al-Awlaki, također poznata kao Nora, kćerka američkog državljanina i vođe Al-Kaide Anwara al-Awlakija, koji je ubijen u napadu američkog drona u Jemenu 2011. godine.

Pentagon je potvrdio da je u napadu ubijeno 14 boraca Al-Kaide i jedan američki marinac, dok su trojica komandosa ozlijeđena.

Napad po Trumpovoj naredbi

Američka Centralna komanda, koja je objavila videosnimke, povukla ih je sa internetske stranice Pentagona nakon što je otkriveno da su objavljeni 2007. godine, piše Politico.

Videosnimci te saopćenje Centralne komande bili su posljednji pokušaj administracije predsjednika Donalda Trumpa da opravda napad u Jemenu.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer detaljno je novinarima objasnio proces odobrenja napada, ističući da je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame odobrila misiju, a da je konačno “zeleno svjetlo” dao Trump.

Američki predsjednik posjetit će Centralnu komandu u ponedjeljak, objavila je Bijela kuća.

Pentagon je negirao navode da je misija bila kompromitirana te da su borci Al-Kaide očekivali dolazak marinaca.

Najavljena je dodatna konferenciju za novinare s temom napada u Jemenu, ali je ona otkazana kada je otkriven datum nastanka videosnimaka.

Iako je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis priznao da su objavljeni videosnimci stari, istakao je da su zapravo zaplijenjeni u akciji marinaca prošle sedmice.

„Nema veze kada su videosnimci nastali. Činjenica da su ih [borci Al-Kaide] i dalje imali pokazuje ko su oni zapravo i šta je bila njihova namjera“.

Među pet objavljenih videosnimaka bio je jedan koji sadrži upute za pravljenje bombe.

U ranijem saopćenju o videosnimcima, glasnogovornik Centralne komande John Thomas je rekao: „Videosnimci su jedan od primjera brojnih osjetljivih podataka o Al-Kaidinom planiranju terorističkih napada, a koji su zaplijenjeni tokom akcije. Zaplijenjeni materijali već su nam dali dodatne informacije o vodstvu Al-Kaide, metodama Al-Kaide na Arapskom poluotoku, metodama izvoza terorizma i o tome kako komuniciraju“.

Centralna komanda je saopćila da će drugi podaci zaplijenjeni u akciji ostati tajni.

Izvor: Agencije