Pentagon prodaje ‘Patriot’ Poljskoj za 10,5 milijardi dolara

SAD bi Ankari mogao poslati rakete 'Patriot' nakon ubistva turskih vojnika u Siriji (Reuters)

Američki State Department odobrio je moguću prodaju raketnog sistema Patriot Poljskoj za 10,5 milijardi dolara, saopćio je Pentagon.

Poljska, kao članica NATO-a, počela je pojačavati odbrambenu potrošnju nakon ruskog pripajanja Krima 2014. godine.

Ministar odbrane Poljske Antoni Macierewicz najavio je u martu kako će do kraja godine biti potpisan ugovor sa odbrambenim gigantom Raytheonom koji proizvodi sistem Patriot, podsjeća agencija Reuters.

Sistem Patriot dizajniran je da otkriva bespilotne letjelice, krstareće rakete, balističke rakete kratkog dometa i taktičke balističke rakete.

Ugovor se odnosi na četiri radara i kontrolne stanice, 16 lansirnih rampi i 208 raketa kopno-zrak kao i na dodatnu opremu nužnu za njihovo funkcioniranje i održavanje.

Bliska saradnja 

Predstavnik Raytheona rekao je kako bi krajnja cijena mogla biti manja kako pregovori budu odmicali.

Dodaju kako će blisko sarađivati sa Vvladama SAD-a i Poljske kako bi osigurali međusobno prihvatljivu cijenu za raketni sistem odbrane.

Pentagon je saopćio kako će se prodaja održati u dvije faze. Ukoliko bude postignut dogovor, Poljska će imati mogućnost provoditi operacija zračne i raketne odbrane sa NATO saveznicima u Holandiji, Njemačkoj, Španiji, Grčkoj, koji posjeduju Patriot sisteme, saopćio je zvaničnik State Departmenta, prenosi Reuters.

Ugovor će morati odobriti Kongres SAD-a, jer je u pitanju prodaja napredne vojne tehnologije, što zahtjeva posebnu dozvolu. Kongres ima 15 dana da se usprotivi toj prodaji ali je malo vjerovatno kako će to učiniti, obzirom na bliske odnose s tim saveznikom unutar NATO-a.

Izvor: Agencije