Pentagon protiv angažiranja vojske u izgradnji pritvora za migrante

Pentagon je prošogi mjeseca odbio molbu Ministarstva domovinske sigurnosti da vojska gradi pritvore za migrante (EPA)

Administracija predsjednika Donalda Trumpa razmatrala je angažiranje američke vojske u izgradnji objekata za pritvor migranata, u okviru njihove nove misije na meksičkoj granici, ali se odustalo od te ideje nakon primjedbi Pentagona, saopćio je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

To, kako tvrdi Reuters, pokazuje napetosti unutar administracije oko korištenja vojnih resursa kako bi se učvrstila granica i suzbila ilegalna migracija, jedna od glavnih izbornih tema za glasačku bazi predsjednika Trumpa.

Prošle sedmice je vojska objavila da će na granicu s Meksikom uputiti preko 7.000 vojnika, u iščekivanju karavane migranata iz Srednje Amerike, koja se polako kreće prema SAD-u.

Prema anonimnom izvoru, Pentagon je prošlog mjeseca odbio molbu Ministarstva domovinske sigurnosti da vojska gradi pritvore za migrante, pristajući jedino da vojska bude ispomoć graničnim službama.

Operacija ‘Vjerni domoljub’

Po riječima neimenovanog dužnosnika Pentagona, oko 1.000 vojnika je već u petak stiglo u McAllen, u Teksasu, gdje je jedan od najvećih graničnih prijelaza s Meksikom.

Na granicu će stići još oko 5.000 vojnika, koji će se ondje pridružiti 2.100 pripadnika rezervnog sastava Nacionalne garde, koji su raspoređeni prije nekoliko mjeseci.

Operaciju pod nazivom “Vjerni domoljub”, kojom se želi zaustaviti povorke srednjoameričkih migranata koje idu prema Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi ondje zatražile azil, nadzire Sjeverna komanda američke vojske.

Izvor: Agencije