Pentagon protiv puštanja talibana iz Bagrama

Kontrolu velikog dijela zatvora u Bagramu SAD JE predale afganistanskim vlastima u martu prošle godine (AP)

Najavljeno oslobađanje više desetina talibana iz zatvora u Bagramu predstavljalo bi veliki korak unazad za pravnu državu u Afganistanu, upozorio je jedan glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steven Warren.

Ured afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija je 9. januara najavio oslobađanje 88 talibana zbog nedovoljnih dokaza protiv njih. Sjedinjene Američke Države i NATO inzistiraju na njihovom učešću ili povezanosti s napadima na međunarodnu koaliciju.

Otprilike 65 od 88 zatvorenika su do sada dobili nalog za oslobođenje i trebaju biti pušteni u četvrtak, navodi Pentagon.

„Tim oslobađanjima se krše sporazumi između SAD-a i Afganistana. Sjedinjene Države su dostavile velike količine informacija i dokaza o tome da nijedan od 88 zatvorenika ne bi trebao biti oslobođen“, rekao je pukovnik Warren.

„Američki stav je da oni predstavljaju prijetnju za američke snage“, upozorio je on i tražio trenutnu akciju SAD-a ako se oni naoružaju.

Bilateralni sporazum

Oslobađanja predstavljaju dodatni kamen spoticanja između Kabula i Washingtona, dok SAD pokušava uvjeriti predsjednika Karzaija da potpiše bilateralni sporazum o sigurnosti koji predviđa zadržavanje američkih vojnika nakon 2014. godine.

Kontrolu velikog dijela zatvora u Bagramu SAD je predao afganistanskim vlastima u martu prošle godine.

Izvor: Agencije