Pentagon: Putinove izjave nisu iznenađenje, spremni smo

Rusija, Raketa
Obraćanje Vladimira Putina u petak izaziva strahovanje od nove utrke u naoružanju (EPA)

Američki Pentagon priopćio je u četvrtak, povodom izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju, da to nije nikakvo iznenađenje za vojsku SAD-a, koja je spremna braniti državu.

Glasnogovornica Pentagona Dana White rekla je da Moskva odavno razvija naoružanje i da je to već uključeno u američke procjene.

“Nismo iznenađeni izjavama i američki građani trebaju biti sigurni da smo potpuno spremni”, rekla je White, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju zastupnicima oba doma parlamenta izjavio je da Rusija posjeduje nova oružja kakva zasad nema nijedna druga zemlja u svijetu.

“Mi smo počeli razvijati takve nove vrste strateškog oružja koje uopće ne koriste balističku putanju leta pri kretanju prema cilju. To znači da je proturaketni sustav u borbi protiv takvog oružja beskoristan i besmislen”, rekao je Putin.

‘Neograničeni radijus i nepredvidljiva putanja’

Prema njegovim riječima, u prosincu 2017. pokusno je lansirana nova krstareća raketa s nuklearnom bojevom glavom.

[Izvor: Twitter/RT]

Nova ruska krstareća raketa imat će “neograničeni radijus djelovanja i nepredvidljivu putanju leta”, kazao je. 

“Domet je gotovo neograničen i ona može manevrirati koliko god treba”, rekao je Putin, kako je prenijela Hina.

“Каo što znate, još nitko u svijetu nema nešto takvo. Jednom će vjerojatno imati, ali za to vrijeme naši će momci smisliti nešto drugo”, dodao je.

Također je istaknuo da je u Rusiji uspješno završeno testiranje hipersoničnog raketnog sustava te da je on postavljen na jugu zemlje 1. prosinca 2017.

“Važna faza u razvijanju suvremenih sustava naoružanja bila je stvaranje preciznog hipersoničnog raketnog sustava, kojeg, također, kao što vjerojatno znate, nema nigdje u svijetu. Njegovo testiranje uspješno je završeno”, ustvrdio je.

Raketa, čija brzina deset puta premašuje brzinu zvuka, može izbjeći protuzračnu obranu i proturaketne sustave i doći do mete udaljene do 2.000 kilometara s običnim i nuklearnim bojevim glavama, dodao je predsjednik Rusije.

Putin: ‘Odmah bismo odgovorili na napad na ruske saveznike’

U Rusiji su razvijena bespilotna podvodna plovila koja se mogu kretati na jako velikoj dubini, imaju međukontinentalni domet, i to brzinom višestruko većom od brzine podmornica, najsuvremenijih torpeda i svih vrsta, čak i najbržih, brodova, kazao je Putin. 

“To je čista fantastika”, rekao je.

Ovaj Putinov govor, koji su prenosile najvažnije televizijske kuće u Rusiji, smatra se njegovim glavnim predizbornim obraćanjem uoči predsjedničkih izbora u ožujku.

Putin je u četvrtak poručio i kako bi nuklearni napad na nekog od ruskih saveznika bio smatran i napadom na Rusiju, koja bi odmah odgovorila. 

“Bilo kakvu uporabu nuklearnog oružja protiv Rusa ili njezinih saveznika smatrali bismo napadom na Rusiju. Odgovor bi bio brz”, poručio je ruski čelnik.

Izvor: Agencije