Pentagon: Rusija je saučesnik Assadovih zločina

Istočna Ghouta, Sirija
Vijeće sigurnosti UN-a je 24. februara usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva jednomjesečni prekid vatre u Siriji, koji se ne poštuje (EPA)

Rusija je saučesnik zločina sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Siriji svojim svjesnim izborom da neće poštivati prekid vatre u Istočnoj Ghouti, ocijenila je u četvrtak glasnogovornica Pentagona Dana White.

“Rusi su svjesno izabrali da neće zaustaviti Assadov režim, pa se nastavlja krvoproliće u Istočnoj Ghouti”, rekla je White na konferenciji za novinare u Washingtonu.

“Rusija je moralni saučesnik i odgovorna je za Assadove zločine”, dodala je.

Petnaest članica Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 24. februara jednoglasno usvojilo rezoluciju 2401 kojom se zahtijeva jednomjesečni prekid vatre u Siriji, koji se ne poštuje.

Više od 1.220 civila ubijeno

Rusija, koja je glasala za taj tekst, navela je u četvrtak da će i dalje podržavati snage Damaska u njihovoj ofanzivi na pobunjeničko uporište Istočna Ghouta u Siriji, čime je potvrdila rusku vojnu podršku za tu operaciju.

“Nastavit ćemo se boriti protiv terorista, pobijedit ćemo ih, pobijedit ćemo ih u Istočnoj Ghouti, gdje sirijska vojska sada vodi operaciju uz našu podršku”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Moskvi.

“Pentagon smatra da je Rusija nekompetentna, ili poduzima nelegalne poteze, ili oboje”, rekla je White i ponovo pozvala Moskvu da izvrši pritisak na režim Damaska da prestane ubijati nedužne Sirijce.

Više od 1.220 civila je ubijeno u Istočnoj Ghouti od 18. februara, prema posljednjim podacima. 

Izvor: Agencije