Pentagon: Ruski bombarderi ponovo kod Aljaske

Veliki bombarderi Tu-95 bili su prizemljeni zbog problema s održavanjem (EPA)

Lovački avioni Sjedinjenih Američkih Država i Kanade prošle sedmice presreli su ruske bombardere blizu Aljaske, saopćile su sjevernoameričke vojne vlasti.

Ruski bombarderi Tu-95 bili su u međunarodnom zračnom prostoru u tri navrata: 17, 18. i 20. aprila, navodi Pentagon, a vojna komanda odgovorna za sigurnost avijacije u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi (NORAD) kaže da su dva puta bili u blizini Aleutskih otoka, a jednom i u blizini kopna Aljaske i Kanade.

U dva navrata NORAD je poslao lovačke avione da ih “sigurno i profesionalno” presretnu, prenosi Beta.

Česta presretanja

Presretanje bombardera lovačkim avionima često se dešava u međunarodnom zračnom prostoru, te i ruski avioni ponekad prate američke izviđačke avione oko Baltičkog mora, u blizini Rusije.

Ali, jedan predstavnik Pentagona rekao je da takvih operacija kod Aljaske nije bilo nekoliko mjeseci, možda zato što su veliki bombarderi Tu-95 bili prizemljeni zbog problema s održavanjem.

“Ovo je prvi put u gotovo dvije i po godine da vidimo da Rusija šalje bombardere dugog doleta do Aljaske”, rekao je kapetan Jeff Davis.

Predstavnica NORAD-a Lori O'Donley dodala je da je nekoliko pomorskih patrola ruskih aviona Il-38 identificirano u istoj oblasti međunarodnog zračnog prostora 19. aprila.

Izvor: Agencije