Pentagon: Ruski predsjednik ima Aspergerov sindrom

Vojni stručnjaci zaključili su da je neurološki razvoj Putina poremećen još u dječijoj dobi (Getty Images)

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno ima jedan oblik autizma, Aspergerov sindrom, zbog kojeg u kriznim situacijama mora zadržati maksimalnu kontrolu, kaže se u novom izvještaju Pentagona objavljenom za javnost.

Analizirajući pokrete i mimiku lica, vojni stručnjaci zaključili su da je neurološki razvoj Vladimira Putina poremećen još u dječijoj dobi, zbog čega odaje dojam da se loše osjeća u odnosima s drugim osobama.

“Taj ozbiljan problem ponašanja dijagnosticirali su neurolozi kao Aspergerov sindorom, oblik autizma koji utječe na sve odluke”, kaže autorica izvještaja Brenda Connors iz unutrašnjeg odjela Pentagona, ureda za procjenu.

Dojam hladnoće

“Za krizne situacije sam sebi nameće maksimalnu kontrolu”, tvrdi Connors, koja je analizirala i govor tijela drugih svjetskih državnika.

Putin nema iznijansirano socijalno ponašanje, već uvijek odaje dojam hladnoće i osjećaj da bi najradije pobjegao.

Pentagon kaže da izvještaj nema veću važnost, jer nikada nije došao do ureda ministra odbrane ili drugim vojnih dužnosnika.

Isto tako, dijagnoza se ne može potvrditi bez snimanja mozga.

Glasnogovornik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje da Vladimir Putin ima Aspergerov sindrom riječima kako je to “glupost koja ne zavrijeđuje komentar”.

Izvor: Agencije