Pentagon: SAD se ima pravo braniti od Sirije

Američka vojska izvršila je zračne udare po formacijama sirijskih boraca (EPA)

Sjedinjene Američke Države ne traže konflikt sa sirijskim snagama, ali imaju pravo na samoodbranu, saopćio je Pentagon.

Više od 100 boraca lojalnih predsjedniku Sirije Basharu al-Assadu ubijeno je u četvrtak u napadu koji je izvršila koalicija predvođena SAD-om, prenijela je agencija Reuters.

“Naše snage imaju osnovno pravo na samoodbranu. Mi ne tražimo konflikt s režimom”, rekla je glasnogovornica Pentagona Dana White, prenosi Tanjug.

Američka vojska izvršila je zračne udare po sirijskim borcima koji uživaju podršku Vlade nakon što je gotovo 500 napadača pokrenulo, kako američka vojska navodi, koordinirani napad na sirijske opozicijske snage u pratnji američkih savjetnika u pokrajini Deir ez-Zor.

Artiljerija, tenkovi, bacači raketa…

Vojni zvaničnik ranije je kazao da su zračni udari predstavljali čin samoodbrane, nakon što su provladine snage počele otvarati artiljerijsku i tenkovsku vatru na Sirijske demokratske snage, koje uživaju američku podršku.

Ubijeno je stotinjak napadača, saopćio je zvaničnik.

Zvaničnik je kazao da su provladini vojnici bili u velikoj formaciji, podržani artiljerijom, tenkovima, višecijevnim bacačima raketa i minobacačima, kao i da je između 20 i 30 artiljerijskih i tenkovskih granata palo u radijusu 500 metara od štaba SDF-a.

Nekoliko američkih zvaničnika izjavilo je da nijedan Amerikanac nije ubijen ili ranjen u napadu provladinih snaga, ali da je ranjen jedan pripadnik SDF-a.

Svi zvaničnici tražili su da ostanu anonimni, zbog preliminarnih detalja napada.

Moskva: To je agresija

Nacionalna novinska agencija Sirije Sana javila je da su u toku noći napadnuti Vladini borci u provinciji Deir ez-Zor.

Sana je prenijela da su Vladini borci bili u sukobu s pripadnicima grupe Islamska država Irak i Levant, ali i SDF-a, koje podržava SAD.

Agencija je napad ocijenila kao agresiju.

Iz Moskve, također, osuđuju napad i smatraju da je riječ o činu agresije.

Izvor: Agencije