Pentagon sumnja da je Baghdadi ranjen

Ništa ne ukazuje na to da je Baghdadi ranjen ili ubijen, kažu u Pentagonu (AP)

Američke snage nemaju razloga vjerovati da je lider Islamske države Irak i Levant (ISIL) Abu Bakr al-Baghdadi ranjen u zračnom napadu koji se polovicom prošlog mjesca dogodio u Iraku, priopćio je Pentagon.

Londonski The Guardian je ranije tokom dana, pozivajući se na neimenovane izvore bliske ISIL-u, objavio da je Al-Baghdadi teško ranjen tokom napada koalicijskih snaga, predvođenih SAD-om, još 18. ožujka.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren, rekao je novinarima kako je, po svemu sudeći, taj izvještaj “reciklirana” priča iz ožujka i da Al-Baghdadi nije bio meta napada.

“Ništa ne ukazuje na to da je Baghdadi ranjen ili ubijen”, kazao je Warren, a prenijela je agencija AFP.

The Guardian je naveo kako je Baghdadiju život bio ugrožen, ali da se potom počeo polako oporavljati.

Planirali izabrati novog vođu

Zbog ranjavanja Baghdadija navodno je održan i hitan sastanak lidera ISIL-a, koji su u prvi mah mislili da će umrijeti, pa su planirali izabrati novog vođu, dodao je list.

I ranije je, krajem prošle godine, dva puta bilo objavljeno da je Baghdadi ranjen, ali se ispostavilo da nijedan izvještaj nije bio točan, podsjetio je The Guardian.

Zapadni diplomat je potvrdio da se na meti zračnog napada u ožujku našao konvoj od tri vozila s lokalnim liderima ISIL-a, a vjeruje se da su tom prilikom ubijena tri muškarca.

Dužnosnici nisu tada znali da je Baghdadi bio u jednom od vozila.

Izvor: Agencije