Pentagon: Turske operacije u Siriji nisu od pomoći

Američki vojni zvaničnici nastavljaju razgovore s Turskom (EPA)

Pentagon je ocijenio da turska vojna operacija u sirijsko-kurdskoj enklavi Afrin nije od pomoći i da bi mogla ugroziti borbu protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Šef Združenog štaba američke vojske Kenneth McKenzie Jr. rekao je da je “mjera u kojoj je pažnja preusmjerena s razloga prisustva u Siriji”, a to je, kako je naveo, borba protiv ISIL-a, “jednaka stepenu u kojem će to narušiti ukupan napor”, prenosi Beta.

“Nije od pomoći nastavljati s tim operacijama. Mi sarađujemo s Turcima u pokušaju da ih minimiziramo”, rekao je američki zvaničnik.

On je kazao da Sjedinjene Američke Države još nisu primijetile da Sirijske demokratske snage, predvođene Kurdima, odustaju od borbe protiv ISIL-a u dolini Eufrata i odlaze u Afrin, ali je dodao da Washington pažljivo posmatra i da će pokušati to spriječiti.

Sigurnosna zona duž granice

McKenzie je rekao da američki vojni zvaničnici nastavljaju razgovore s Turskom o uspostavljanju neke vrste sigurnosne zone duž granice.

Govoreći na brifingu u Pentagonu, istakao je da je to za sada ideja i da još nije donesena odluka.

Upitan za komentar o namjeri Turske da, nakon Afrina, pošalje vojsku ka Manbiju, McKenzie je kazao da SAD “jasno prati kretanje Turske”.

Dodao je da SAD i Turska blisko sarađuju, ali da će se američke snage braniti ako to bude potrebno.

Izvor: Agencije