Pentagon ukida evropske baze zbog štednje

Raspoređivanje američkih vojnika tražila je Varšava kako bi odvratila moguću agresiju Moskve (Reuters)

Suočen sa smanjenjem proračuna i vojske, američki Pentagon je objavio kako prekida rad jedne zračne baze u Velikoj Britaniji te da nju i još 14 baza u Europi predaje lokalnim vlastima, čime će uštedjeti pola milijarde dolara na godinu.

Američko Ministarstvo obrane povlači se iz zračne baze RAF Mildenhall sjeveroistočno od Londona, odakle će otići svih 3.200 vojnika, zajedno s obiteljima, u idućih nekoliko godina.

Pentagon će zatvoriti i nekoliko baza u Njemačkoj, ali se očekuje da ukupni broj američkih vojnika poraste za nekoliko stotina.

Ministar obrane Chuck Hagel priznao je da će ti potezi dovesti do gubitka radnih mjesta u tim zemljama, ali da su promjene nužne kako bi se “maksimalno povećala naša vojna spremnost u Europi, radi ostvarenja najbolje moguće potpore saveznicima i partnerima u NATO-u”.

Najmanje 500 američkih vojnika i civilnog osoblja povući će se iz Lajes Fielda na Azorima, a jedna postrojba kontrole letenja premjestit će se iz Njemačke u Italiju.

Više od 64.000 američkih vojnika u Evropi

Gašenje europskih baza događa se u trenutku kad Pentagon mora u idućem desetljeću potrošnju reducirati za gotovo bilijun dolara.

U nastojanju da smanji troškove, Ministarstvo obrane više je puta tražilo od Kongresa da zatvori neke baze u SAD-u jer se smatra da je u toj zemlji višak kapaciteta oko 20 posto.

No, Kongres je to uporno odbijao, a neki zastupnici poručili su dužnosnicima Ministarstva obrane da prvo gase suvišne baze u Europi.

SAD ima više od 64.000 vojnika u Europi, uglavnom u Njemačkoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Zatvaranje baza u Europi dolazi u doba porasta napetosti između Rusije i NATO-a nakon što je Moskva anektirala ukrajinski poluotok Krim i podržava proruske pobunjenike koji se protive vlasti Kijeva.

Izvor: Agencije