Pentagon upozorio na teškoće u proizvodnji F35

Uz Sjedinjene Američke Države za F35 se odlučilo još desetak zemalja (EPA)

Pentagon je u svom izvještaju iznio niz zamjerki za završnu fazu proizvodnje F35, veoma skupog borbenog aviona smanjene vidljivosti za radare, koji američka vojska pomalo uvodi u službu.

Kako se navodi u izvještaju Pentagonove službe koja nadzire izvršavanje obaveza iz ugovora o kupoprodaji vojne opreme, nije sigurno da će američke zračne snage svoje prve avione F35 uspjeti proglasiti operativnim do kraja 2016. kao što je bilo planirano.

Te letjelice “možda neće ispuniti tražene tehničke zahtjeve” da bi se proglasile operativnim, ocjenjuje se u dokumentu Ureda za operativno ispitivanje i ocjenu.

Uzrok kašnjenja je u izuzetno složenom informatičkom sistemu F35 koji i dalje pokazuje “nedostatke”.

Iako je mornarički korpus ljetos proglasio operativnim svojih prvih deset aviona F35 s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem, oni su zapravo daleko od potpune spremnosti za borbene zadatke, ističe se u izvještaju.

Nedostaci informatičkog sistema koji se još dotjeruje prouzrokuju “nejasnoće u signaliziranju opasnosti” pilotu.

Upozorava se i na problem sa sjedalom za katapultiranje koji može ozlijediti pa i usmrtiti pilota u slučaju izbacivanja. Zbog tog problema, za čije će otklanjanje trebati i godina dana, letačima ispod 61 kg zabranjeno je upravljanje avionom, navodi se u izvještaju.

Najskuplji Pentagonov program

Pentagonov konstruktorski ured otklono je mogućnost novog kašnjenja u programu koji već dosta kasni.

“Naš tim se pokazao uspješnim u savladavanju tehničkih izazova i u pravovremenom izvršavanju svojih obaveza”, rekao je general Chris Bogdan koji vodi tim.

F35 je najskuplji Pentagonov vojni program dosad, s budžetom koji se procjenjuje na 398,6 milijardi dolara za 2.443 letjelice ili 163 miliona dolara po letjelici.

Taj avion Lockheed Martina, koji je bez oružja smanjeno vidljiv za radare, trebao bi biti šest puta uspješniji od današnjih aviona u borbi i izviđanju, a osam puta uspješniji u napadu na kopnu, rekli su njegovi konstruktori.

Uz Sjedinjene Američke Države za F35 se odlučilo još desetak zemalja, a Velika Britanija planira nabaviti 138. Završeno je već gotovo 170 aviona, rekao je tim generala Chrisa Bogdana.

Izvor: Agencije