Pentagon za naoružanje sirijskih pobunjenika

Panetta i Dempsey su podržali prošlogodišnju preporuku State Departmenta i šefova CIA-e da naoruža sirijske pobunjenike (AP)

Čelnici Pentagona u četvrtak su saopćili članovima Kongresa da podržavaju prijedlog o naoružanju sirijskih pobunjenika za koji se zalažu State Department i Centralna obavještajna služba (CIA), no navodno ga je odbila Bijela kuća.

Vlada predsjednika Baracka Obame ograničila je podršku na neoružanu pomoć pobunjenicima, koji su, unatoč tome što su primili oružje od zemalja poput Katara i Saudijske Arabije, loše naoružani u usporedbi s vojskom sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada.

U 22 mjeseca dugom sirijskom sukobu do sada je, procjenjuje se, smrtno stradalo više od 60.000 ljudi.

Na saslušanju čelnika Pentagona u Senatu, republikanski senator John McCain zagovarao je veće uključivanje SAD-a i kritizirao Obaminu administraciju.

“Koliko još ljudi treba umrijeti da biste vi preporučili vojnu akciju?”, pitao ih je McCain.

Podrška preporuci

Ministra obrane Leona Panettu i generala Martina Dempseya, zapovjednika Združenog štaba, pitao je jesu li podržali prošlogodišnju preporuku State Departmenta i šefova CIA-e da naoruža sirijske pobunjenike.

“Jesmo”, rekao je Panetta, što je potvrdio i Dempsey.

Njihov komentar prvo je javno priznanje podrške Pentagona od kako je The New York Times 2. februara izvijestio o planu koji su sačinili državna sekretarka Hillary Clinton i tadašnji direktor CIA-e David Petraeus.

Svjedočenje obrambenih čelnika sugerira da su čelnici većine glavnih američkih vanjskopolitičkih i sigurnosnih agencija – State Departmenta, Pentagona i CIA-e, zajednički podržali plan o naoružavanju sirijskih pobunjenika, ali su naišli na protivljenje Bijele kuće.

NYT je naveo da je plan o naoružavanju pobunjenika Bijela kuća odbacila iz zabrinutosti da bi on mogao SAD uvući u sirijski sukob i da bi oružje moglo dospjeti u pogrešne ruke.

Izvor: Agencije