Penzije i plate neće zavisiti od potpisa ministra

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici zakazanoj na zahtjev federalne Vlade, odlučio je da isplata naknada iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine neće više ovisiti samo o potpisu federalnog ministra finansija.

Omogućeno je to dopunama Zakona o izvršenju proračuna za 2014. godinu, koji su usvojili zastupnici Doma naroda, što je kasnije potvrdio i federalni ministar financija Ante Krajina, rekavši kako su našli rješenje kojim će dosadašnji problem prevazići.

„Glavni cilj dopuna o izvršenju federalnog budžeta jeste da u budućnosti bude sprečena vanredna situacija, poput one koja je nastala početkom ove godine, kada je zbog smene federalnog ministra finansija u pitanje bila dovedena isplata invalidnina, plata u javnom sektoru, pa čak i nastavak standby aranžmana sa MMF-om“, javlja iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Predsjednik Federacije BiH početkom godine razriješio je Krajinu, jer ga je smatrao odgovornim za neisplaćivanje invalidnina pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Bez rasprave o pravima boraca

„Tada je postalo jasno da je u pitanje dovedena isplata svih drugih naknada iz federalnog budžeta, jer je Ante Krajina, kao federalni ministar, bio jedini zakonski potpisnik ovih naloga. Krizu je rešio tek Ustavni sud Federacije, donošenjem privremene mere, kojom je naložio da Krajina ostane na mestu ministra finansija sve do ocene ustavnosti odluke o njegovoj smeni ili, sa druge strane, dok na njegovo mesto ne bude izabrana neka druga osoba“, javlja Krstin.

Nakon što je, najprije Predstavnički dom, a potom i Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio dopune Zakona o izvršenju budžeta, ispunjen je i jedan od uvjeta za nastavak standby aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas, ipak, nije raspravljao o pravima boraca, jer Vlada Federacije nije dostavila neophodne materijale.

Upućene su i kritike na račun federalnog ministra za boračka pitanja Zukana Heleza, jer se nije pojavio na sjednici na koju su došli pripadnici boračkih udruga iz Federacije.

Na kraju je sjednica Doma naroda FBiH odložena za 11. april, jer Vlada Federacije nije dostavila materijale. Ostavili su joj rok da do 7. aprila dostavi informacije o provedenoj boračkoj reviziji u Federaciji BiH.

Izvor: Al Jazeera