Penzije u Srbiji od novembra više neće biti umanjene

Ministar Đorđević je rekao da će visina oktobarske penzije biti jednaka penziji iz oktobra 2014. pre stupanja na snagu zakona o umanjenju. (Tanjug)

Penzioneri u Srbiji će oktobarsku penziju primiti bez umanjenja, saopštio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Zoran Đorđević, tokom rasprave u Skupštini Srbije o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ovim izmenama ukida se zakon o privremenom smanjenju penzija, zbog kojeg je oko 700.000 penzionera u Srbiji (onih čija su primanja bila veća od 25.000 dinara, odnosno 210 evra) gotovo četiri godine primalo manje penzije.

Ministar Đorđević je rekao da će visina oktobarske penzije biti jednaka penziji iz oktobra 2014. pre stupanja na snagu zakona o umanjenju.

Ministar je naveo primer da ako je u oktobru 2014. godine neko primao penziju od 50.000 dinara (420 evra), sada će dobiti 53.954 dinara (455 evra).

Opozicija: Novi zakon “lomi” penzijski sistem

Izmene i dopune predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž, a odlaze u prevremenu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se „penali“ za osve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa benificiranim radnim stažom.

Time se, kako se navodi u obrazloženju predloga zakona, pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za te osiguranike, jer se uzima u obzir za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao do sada.

Poslanici političkih stranaka koje čine Savez za Srbiju kritikovali su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a šef poslanika DS Goran Ćirić kaže da se ukidanjem formule o usklađivanju penzija potpuno “lomi” penzijski sistem.

Ćirić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u parlamentu sa liderom Dveri Boškom Obradovićem i funckionerima Narodne stranke Miroslavom Aleksićem i Sandom Rašković Ivić kazao da za njihove poslaničke klubove nisu prihvatljive predložene izmene.

Vladi diskreciono pravo da odlučuje o visini penzije

Kaže da nema odgovora na pitanje, a ni člana u izmenama zakona koji definiše način vraćanja oduzetih sredstava penzionerima, a procenjuje se da je to blizu 200 miliona evra godišnje.

“Potrebno je da dobijemo predlog i od Ministarstva finansija i od Vlade o načinu i dinamici na koji će se vraćati ta sredstva. Stara devizna štednja morala je da se vraća 15 godina, potrebno je dakle definisati te uslove”, rekao je Ćirić.

Kada je reč o usklađivanju penzija, Ćirić kaže da više ne postoji sistemsko rešenje, nego se uvodi diskreciono pravo Vlade da odlučuje o tome kako će se penzije usklađivati.

Rašković Ivić je rekla da će od naroda tražiti podršku za tri stvari – da se penzionerima vrate oduzeta sredstva, da se uspostavi formula za usklađivanje penzija dva puta godišnje, a ne da to bude “milostinja Vlade” i da se uvedu minimalne penzije koje bi se usaglašavale sa troškovima života i BDP-om dva puta godišnje.

Izvor: Agencije