Peres odlikuje Merkel u ozračju loših odnosa

Merkel će s Peresom razgovarati o bliskoistočnom mirovnom procesu, iranskom nuklearnom programu i izraelsko-njemačkim odnosima (EPA)

Predsjednik Izraela Shimon Peres odlikovat će idući tjedan njemačku kancelarku Angelu Merkel najvišim izraelskim civilnim priznanjem za “nepokolebljivu posvećenost izraelskoj sigurnosti, zalaganju za obrazovanje protiv antisemitizma i izuzetno moralno liderstvo”.

Merkel će Predsjedničku medalju za izuzetnost primiti u utorak na ceremoniji u predsjedničkoj rezidenciji u Jeruzalemu.

Ona će u ponedeljak doputovati na konzultacije s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, u trenutku kada odnosi dviju zemalja nisu na zavidnoj visini, kako najavljuju izraelski mediji, a prenosi Tanjug.

‘Odlučno stala uz Izrael’

Njemačka kancelarka će s Peresom razgovarati o bliskoistočnom mirovnom procesu, iranskom nuklearnom programu i izraelsko-njemačkim odnosima.

Odluka o dodjeli priznanja Angeli Merkel donesena je ne samo zato što je ona ojačala odnose između dviju zemalja već i zato što je odlučno stala uz Izrael protiv međunarodne kampanje delegitimizacije te zemlje, priopćili su Peres i njegovi savjetnici.

“Angela Merkel je diplomatkinja obdarena vizijom. Njezin jedinstveni karakter i poštenje osvojio je srca mnogih diljem svijeta. Ona je žena čije vrednosti potiču nadu i čija su djela inspirirajuća”, napisano je u odluci o nagradi namijenjenoj osobama koje su dale izuzetan doprinos državi Izrael ili čovječanstvu.

Međutim, priznanje se dodjeljuje u trenutku kada su odnosi dviju zemalja na najnižim granama, sudeći prema pisanju Der Spiegela.

Njemački magazin procjenjuje kako će nesporazumi o židovskim naseljima opstati, iako je moguće da se dvije strane sporazume o nekim manje važnim pitanjima.

Vikanje preko telefona

Merkel i Netanyahu su, navodno, vikali jedno na drugo preko telefona više puta, kada su raspravljali o izraelskoj politici prema Palestincima, piše Der Spiegel te ističe kako sada “odnosi između dviju zemalja nisu nikada bili tako teški tijekom tri mandata Merkel”.

“Berlin smatra da Netanyahuova Vlada nije sposobna ni voljna napredovati u mirovnom procesu s Palestincima. Zbog nedostatka povjerenja mali nesporazumi postaju veći”, navodi list, ali dodaje kako Merkel želi smanjiti napetost i kako je pozvala sve svoje ministre da s njom doputuju u Izrael, što nikada nije učinila pred konzultacije dviju vlada.

Međutim, ona neće pokleknuti u odnosu na izraelsku politiku naseljavanja okupiranih teritorija.

Merkel i njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier vjeruju kako je to prepreka mirovnom procesu i ne suzdržavaju se to javno reći, navodi tisak.

Izraelske medalje za izuzetnost su ranije dodijeljene američkom predsjedniku Baracku Obami, bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu, bivšem američkom državnom tajniku Henryju Kissingeru, dirigentu Zubinu Mehti i piscu Elieju Wieselu, koji je preživio holokaust.

Izvor: Agencije