Peres: S Abbasom se može doći do sporazuma

Sa jednog od ranijih susreta Abbasa i Peresa: Poznaju se 30 godina (AFP)

Izraelski predsjednik Shimon Peres rekao je kako Izrael treba obnoviti mirovne pregovore sa Palestincima i da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas partner s kojim se može postići sporazum.

U razgovoru s izraelskim diplomatama u svojoj rezidenciji u Jerusalemu, Peres je rekao da je jedini način da “jevrejska država pozitivno utiče na krhku realnost u regionu da zaokruži mirovni dogovor s Palestincima“.

„Znam da ima različitih mišljenja. To nije stvar ideologije, već stvar procjene situacije“, ocijenio je Peres.

„Poznajem Abu Mazena 30 godina i niko ne može promijeniti moje mišljenje o njemu“, nastavio je Peres, koristeći Abbasov nadimak iz rata.

„Znam da mnogi kritikuju ono što Abu Mazen priča, ali trenutno nema drugog arapskog vođe koji govori u prilog miru, protiv terora, koji se zalaže za demilitariziranu državu i sporazumno pravo Palestinaca na povratak. Nije ostalo još mnogo vremena.“

Oštar odgovor

Peresove izjave naišle su na oštar odgovor stranke izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Likud, koja će na izbore 22. januara izaći na zajedničkoj listi sa ultranacionalističkom strankom Avigdora Liebermana, Yzrael Beitenu, prenosi AFP.

„Tužno je to što je predsjednik izabrao da izrazi lično političko mišljenje, koje je suprotno od općeg izraelskog stava o Abu Mazenu, koji odbacuje mir“, stoji u saopćenju Likuda.

„Premijer je pozvao Abu Mazena da se vrati za pregovarački sto desetinama puta“, navodi se u saopćenju i dodaje da se palestinski lider „više voli udružiti s Hamasom i djelovati protiv Izraela na svaki mogući način“.

Nekoliko sati kasnije, Netanyahu je ublažio stav svoje stranke, rekavši da poštuje predsjednika i da postoje različita mišljenja, koja treba razmijeniti o glavnim pitanjima.

Izvor: Agencije