Peres: Sankcije Iranu daju rezultate

Peres: Mislim da smo svi saglasni da treba početi nevojnim sredstvima, zadržavajući sve opcije na raspolaganju (Getty Images)

Međunarodne sankcije uvedene Iranu zbog nastavka spornog nuklearnog programa donose rezultate, kazao je u ponedjeljak navečer u Jerusalemu izraelski predsjednik Shimon Peres načelniku američkog glavnog štaba, generalu Martinu Dempseyju.

“Sankcije počinju donositi rezultate. Mislim da smo svi saglasni da treba početi nevojnim sredstvima, zadržavajući sve opcije na raspolaganju”, rekao je Peres generalu Dempseyju, navodi se u saopćenju iz njegova ureda.

Dvojica čelnika razgovarala su o “iranskoj nuklearnoj prijetnji, jačanju bilateralnih strateških veza i o regionalnom razvoju”, a na sastanku je bio i načelnik izraelskog glavnog štaba, general Benny Gantz, dodaje se u tekstu.

Zajednički manevri

General Dempsey je doputovao u nedjelju u Izrael povodom zajedničkih izraelsko-američkih vojnih manevara, koji se smatraju najvećim što su ih do sada organizirale dvije savezničke zemlje.

General Gantz je, pak, primio generala Dempseyja u centru svog glavnog štaba u Tel Avivu, gdje su razgovarali o “različitim aspektima vojne saradnje i o sigurnosnim izazovima”, kaže se u saopćenju izraelske vojske.

Izrael, neslužbeno jedina nuklearna sila u regiji, smatra da bi mu postojanje bilo ugroženo ako bi Teheran posjedovao atomsku bombu.

Iran, s druge strane, tvrdi da njegov nuklearni program nema vojnu namjenu, za što ga, također, optužuje Zapad.

Izvor: Agencije