Perica Stanić novi direktor SIPA-e

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predložio je Pericu Stanića za imenovanje (Al Jazeera)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je u četvrtak Pericu Stanića za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

Dodao je da je Nezavisni policijski odbor proveo proceduru za izbor direktora SIPA-e i dostavio mu listu od pet uspješnih kandidata.

“Ja sam, kao ministar, imao ovlaštenje da sa liste uspješnih kandidata predložim jednog za direktora SIPA-e”, rekao je Mektić i dodao da je koristeći to ovlaštenje Vijeću ministara predložio Stanića.

Istakao je da se za Stanića, koji je bio treći na listi uspješnih kandidata koju mu je dostavio Nezavisni odbor, odlučio jer se radilo o “kandidatu koji je imao najviše staža u operativnim poslovima na otkrivanju i suzbijanju kriminala te rukovođenju organizacionim jedinicama u okviru policijskih struktura”.

Smjena Gorana Zupca

Od novog direktora SIPA-e ministar sigurnosti očekuje, kako je rekao, da odgovorno i profesionalno pokrene rasvjetljavanje i otkrivanje slučajeva terorizma, organiziranog kriminala i korupcije.

“To će biti prioritet koji će Ministarstvo bezbjednosti dati toj agenciji i na osnovu čega će se cijeniti rezultati rada i odgovornost ne samo samo novog direktora, već i cjelokupne SIPA-e”, naglasio je Mektić.

Vijeće ministara razriješilo je početkom augusta Gorana Zupca dužnosti direktora SIPA-e, a do imenovanja novog funkciju direktora obavljao je zamjenik direktora Agencije Đuro Knežević.

Izvor: Agencije