Peru: Odobreno obaranje sumnjivih aviona

Peruanski Kongres usvojio je zakon koji vojsci dozvoljava da gađa sve letjelice za koje posumnja da prevoze drogu. To je samo jedna od mjera kojima se pokušava zaustaviti sve veći izvoz narkotika iz ove zemlje. Tone kokaina avionima se svakodnevno prevoze iz Perua. Policija i vojska do sada su ih mogle presretati samo na tlu.

Godine 2001. snagama sigurnosti zabranjeno je da gađaju letjelice s pošiljkama droge, nakon što su slučajno oborile avion s američkim misionarima, pri čemu su poginule jedna žena i njena beba. Ali, sada je peruanski Kongres jednoglasno dozvolio obaranje aviona za koje se sumnja da prevoze kokain. Kongresmen Carlos Tubino smatra da je upotreba sile neophodna, jer je količina droge koja se izvozi iz Perua, kako kaže, stravična.

“Prema podacima Ujedinjenih naroda, Peru danas proizvodi 320 tona paste od koje se dobija kokain. U protekle tri godine mnoge stvari su se promijenile. Ranije se većina kokaina izvozila pomorskim putem. Danas se, gospodine predsjedavajući, izvozi zrakom. Procjenjuje se da 180 tona izlazi iz zemlje lakim avionima, koji ilegalno ulaze u zračni prostor naše zemlje”, rekao je Tubino.

Peru je najveći svjetski proizvođač i izvoznik kokaina. Vlasti kažu da većinu droge prevoze male bolivijske letjelice u Boliviju i Brazil, koji je drugi najveći potrošač ove droge.

Moguće narušavanje odnosa sa SAD-om

“Pojedini stručnjaci kažu da će novi zakon ugroziti saradnju između SAD-a i Perua, koji dobija milione dolara pomoći i resursa za borbu protiv droge. U američkoj ambasadi nisu željeli komentirati zakon”, javlja reporterka Al Jazeere Mariana Sanchez.

Međutim, mnogi zvaničnici smatraju da odnosi između Lime i Washingtona neće biti narušeni.

“Protiv trgovaca drogom moramo se boriti zajedno sa SAD-om. Uvijek smo imali podršku i pomoć američke vlade i smatram da odluke poput ove neće ugroziti naš odnos. Štoviše, on bi ovim mogao biti i poboljšan”, kazao je kongresmen Octavio Salazar.

Zakon još mora potpisati predsjednik Ollanta Humale.

Većina kokaina proizvodi se u regiji Vraem u centralnom Peruu, gdje se vojska i policija neprestano bore protiv trgovaca drogom. Pojedinci ističu da bi se, ako novi zakon bude usvojen, krijumčari mogli vratiti prevozu kokaina cestama ili pješke.

Izvor: Al Jazeera