Peshawar: Desetine mrtvih u eksploziji bombe

Najmanje 33 osobe su poginule, a više od 80 ih je povrijeđeno u eksploziji bombe koja se desila u sjeverozapadnom pakistanskom gradu Peshawaru, saopćili su policijski i bolnički izvori.

Ovo je treći smrtonosni napad koji se desio u ovom gradu tokom sedmice.

Nedjeljna eksplozija desila se u užurbanoj pijaci Kissa Khwani u Pešavaru, svojevrsnoj kapiji prema problematičnim plemenskim regijama u kojima borave mnogi borci povezani sa talibanima i Al-Kaidom.

Lokalni zvaničnik Sahebzada Muhammad Anis za agenciju AFP je rekao kako se čini da je riječ o napadu automobila-bombe, ali i da će istražitelji „moći potvrditi tačnu prirodu bombe nakon što se sakupe neophodni dokazi sa mjesta zločina“.

Glasnogovornik Lady Reading bolnice Jameel Shah također je potvrdio crni bilans napada.

Napad na crkvu

Lokalni zvaničnici naveli su kako je do eksplozije došlo blizu jedne policijske stanice, ali nisu željeli navesti da li je ona zapravo i bila meta.

Ovo je treći veći bombaški napad u Peshawaru i njegovim predgrađima u posljednjih sedam dana.

Prošle nedjelje su u dvostrukom napadu bombaša-samoubica na crkvu u ovom gradu poginule 82 osobe. Ova eksplozija izazvala je proteste kršćana i pripadnika nevladinih organizacija u cijelom Pakistanu koji su tražili bolju zaštitu manjina.

U petak, jaka bomba raznijela je na obodu grada autobus u kojem su bili državni službenici pri čemu je poginulo 18 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije