Peshawar: U eksploziji bombe 42 mrtvih

U eksploziji bombe u nedjelju na tržnici u Peshawaru, na sjeverozapadu Pakistana, prema posljednjim podacima, ubijene su najmanje 42 osobe, a 107 ih je ranjeno, saopćili su policija i medicinske službe.

Eksplozija se dogodila na tržnici Kissa Khwani, u starom dijelu Peshawara, sedam dana nakon što je u dva samoubilačka napada talibana na crkvu u Peshawaru poginulo više od 80 kršćana.

Među 42 ubijene osobe ubijene u nedjelju nalazi se 15 članova iste porodice, koji su došli u grad iz obližnjeg sela kako bi dogovorili pojedinosti vjenčanja, izvijestila je agencija Reuters.

Glasnogovornik glavne gradske bolnice izjavio je da je u napadu ranjeno najmanje 107 osoba.

Lokalni zvaničnik Sahebzada Muhammad Anis je za agenciju AFP rekao kako se čini da je riječ o napadu automobila-bombe, ali i da će istražitelji “moći potvrditi tačnu prirodu bombe nakon što se sakupe neophodni dokazi sa mjesta zločina”.

Napad na crkvu

Lokalni zvaničnici naveli su kako je do eksplozije došlo blizu jedne policijske stanice, ali nisu željeli navesti da li je ona, zapravo, bila meta.

Ovo je treći veći bombaški napad u Peshawaru i njegovim predgrađima u posljednjih sedam dana.

Prošle nedjelje su u dvostrukom napadu bombaša-samoubica na crkvu u ovom gradu poginule 82 osobe.

Ova eksplozija izazvala je proteste kršćana i pripadnika nevladinih organizacija u cijelom Pakistanu, koji su tražili bolju zaštitu manjina.

U petak je jaka bomba raznijela na obodu grada autobus u kojem su bili državni službenici, pri čemu je poginulo 18 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije