Peskov: Njemačka ostaje ključni ruski partner u Evropi

Vladimir Putin je čestitao Angeli Merkel na pobjedi njene Unije na izborima (EPA)

Rusija smatra Njemačku svojim ključnim partnerom u Evropi, a razvoj bilateralnih odnosa s Berlinom za Moskvu je jedan od prioriteta, izjavio je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenose svjetske agencije.

“Njemačka je naš vodeći ekonomski i trgovinski partner u Evropi”, rekao je on novinarima komentirajući telefonski razgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Putin je, kako je dodao, ranije u utorak čestitao Angeli Merkel na pobjedi njene Unije na izborima, prenosi agencija Tass.

Merkel i Putin razgovarali su, prema njegovim riječima, i o bilateralnoj saradnji.

Pitanje Sjevernog toka 2

Kako navodi agencija Tass, Kremlj još ne komentira sudbinu projekta izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, koja će uslijediti nakon formiranja nove njemačke vlade nakon izbora u ovoj zemlji.

“Vlada Njemačke nije još formirana. Kada do toga dođe, onda ćemo moći govoriti o nečemu”, istakao je Peskov odgovarajući na pitanje da li je Moskva zabrinuta potencijalnim kontradikcijama s novom njemačkom vladom o ovom pitanju.

Očekuje se kako će plinovod Sjeverni tok 2 profunkcionirati do kraja 2019. godine i on bi se trebao protezati od ruske obale na Baltičkom moru do njemačke obale.

Izvor: Agencije