Pešmerge iz Iraka stigle u Tursku, kreću ka Kobaniju

Prva pojačanja iračkim kurdskim borcima u sirijskom kurdskom gradu Kobaniju, koji su opkolili borci Islamske države Irak i Levant, sletjela su na aerodrom Sanliurfa na jugu Turske.

Jedan od predsjednika partije Kurdske demokratske unije Saleh Moslem potvrdio je agenciji Reuters da je blizu 150 Pešmergi prešlo tursku granicu i da se očekuje da do mraka stignu u Kobani.

“Očekuje se da oni stignu u Kobani za nekoliko sati”, rekao je ranije u srijedu Moslem.

Tri autobusa boraca odmah su krenula prema tursko-sirijskoj granici, udaljenoj pedesetak kilometara, u pratnji četiri oklopna vozila turske vojske i policijskog vozila.

Turske snage sigurnosti smjesta su zatvorile cestu koja vodi do granice, zaustavivši brojne novinare koji su pokušavali slijediti vozila.

Nekoliko sati nakon toga konvoj od 80 vozila sa još kurdskih boraca i teškim naoružanjem prošao je kroz turski pogranični grad Silopi.

Ulaze pod okriljem noći

Kobani je nekad bio grad sa 300.000 stanovnika, većinom Kurda. U odbrani grada od napada ISIL-a poginulo je blizu 800 osoba.

Al Jazeerin reporter Bernard Smith izvještava sa tursko-sirijske granice o vojnim pojačanjima koja stižu u Kobani.

“Kad Pešmerge uđu u Kobani, bit će raspoređeni na linije odbrane grada. Po svemu sudeći, u Kobani će ući pod okriljem noći, kako ih snage ISIL-a ne bi primijetile. Sirijski Kurdi u Kobaniju tvrde kako im je potrebno teško naoružanje, jer se već više od mjesec od udara ISIL-a brane samo pješadijskim naoružanjem. Bez američkih vazdušnih udara situacija u Kobaniju bila bi mnogo teža”, javlja Smith.

Kad je riječ o dolasku 35 boraca Slobodne sirijske armije u Kobani, javlja Smith, treba reći da je na tome insistirala Turska.

“Slobodna sirijska armija bori se za jedinstvenu Siriju. Turske vlasti  vjeruju da sirijski Kurdi durogorčno imaju separatističke ciljeve, pa se nadaju da će prisustvo boraca Slobodne sirijske armije i iračkih Pešmergi imati utjecaj i na ciljeve branilaca Kobanija”, javlja Smith.

Jawad: ISIL pobijediti surađujući

O naoružavanju i obuci umjerenih sirijskih snaga za borbu protiv ISIL-a za Al Jazeeru je govorio Saad Jawad, profesor sa Londonskog fakulteta za ekonomiju.

“Obučavanje i opremanje umjerenih snaga u Siriji samo će produžiti rat. Umjesto toga, trebalo bi se raditi na pomirenju sukobljenih strana. SAD je odlučio da dodatno naoruža i obuči jednu od strana. To će samo dodatno pojačati sukob”, kaže Jawad.

Po njegovim riječima, te snage “obučavaju da svrgnu sirijskog predsjednika Assada, a ne da se bore protiv ISIL-a i to rade već godinama”.

“ISIL se tako ne može pobijediti. Jedini način da se to učini jeste regionalna saradnja, u kojoj će biti uključena i sirijska vojska. Tako će se rat će samo produžiti unedogled”, smatra Jawad.

Borbe protiv ISIL-a

Kurdske snage, potpomognute američkim avionima, bore se već sedmicama protiv ISIL-a u Kobaniju i okolini.

U kopnenim borbama za Kobani ubijeno je više od 800 osoba od 16. septembra, početka ofanzive ISIL-a.

Ova grupa izgubila je 481 borca, a Kurdi 313, tvrdi Sirijski opservatorij za ljudska prava i dodaje da je među poginulima i 21 civil.

Pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država Turska vlada je dopustila prošle sedmice prolaz kroz svoju teritoriju za borce iz autonomne kurdske pokrajine u Iraku, s kojom su u dobrim odnosima.

Izvor: Al Jazeera i agencije