Pešmerge preprodaju njemačko oružje na crnom tržištu

Njemačka je na ljeto 2014. godine počela isporučivati oružje borcima Pešmerge (EPA)

Kurdski borci na sjeveru Iraka prodaju na crnom tržištu mitaljeze i pištolje koje im je isporučilo njemačko Ministarstvo odbrane, pokazuje u subotu objavljeno istraživanje njemačke televizije NDR.

Kada je Njemačka na ljeto 2014. godine počela isporučivati oružje borcima Pešmerge, vojnih snaga autonomne kurdske regije na sjeveru Iraka, to je izazvalo veliku polemiku u Njemačkoj.

Bio je to prvi put da njemačka Vlada šalje oružje u ratnu zonu, prenosi Tanjug.

Protivnici ove odluke tvrdili su da bi oružje lako moglo dospjeti u pogrešne ruke, a da Vlada neće imati uvid gdje je oružje završilo.

Zasićeno tržište

Istraživanje NDR-a sada pokazuje da su ta strahovanja bila osnovana.

Ta televizija je našla puške i pištolje Bundeswehra (njemačke vojske) na pijaci oružja na periferiji grada Erbili i u gradu Sulaymaniyah.

Slova “HK” na serijskom broju znače da oružje potiče od njemačkog proizvođača Heckler&Koch, a “Bw” je oznaka za Bundeswehrr, što dokazuje da je riječ o oružju koje je prije 18 mjeseci isporučila Njemačka, objavljeno je na njemačkom portalu thelocal.de.

Jedan bivši borac Pešmerga je NDR-u rekao da je puška G36 ranije koštala 4.000 dolara, ali da je cijena posljednjih mjeseci znatno pala, jer ih ima previše na tržištu.

On je kazao da zna za gotovo 100 njegovih saboraca koji su prodali oružje i pobjegli od rata.

Taj bivši borac je i sam pobjegao u Njemačku, nakon što više od pola godine nije primio platu.

Na pijaci kod Erbila novinarima su te puške nuđene po cijeni od 1.400 do 1.800 dolara.

‘Krive su kurdske vlasti’

Bundeswehr je do prošlog ljeta Pešmergama isporučio 12.000 automatskih pušaka G3, 8.000 pušaka G36 i 8.000 pištolja P1.

Ministarstvo odbrane je priznalo da ne zna koje su jedinice dobile oružje.

Vlada je za preprodaju njemačkog oružja okrivila kurdske vlasti, koje su obećale da će ih koristiti u skladu s međunarodnim pravom.

Ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier je prethodno rekao da je njemačka podrška Pešmergama pomogla da povrate teritorije na sjeveru Iraka koje je zauzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije