Pešmerge preuzele Bashiqu od ISIL-a

Kurdski borci naišli na manji otpor nego što su očekivali (Reuters)

Pešmerge, kurdske snage u Iraku, osvojile su Bashiqu, jedan od posljednjih gradova istočno od Mosula koji je bio pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Grad je pod potpunom kontrolom”, izjavio je agenciji AFP general zadužen za kurdske snage Jabar Javar.

Pešmerge su za Al Jazeeru saopćile da su preuzele grad od ISIL-a, kazao je Mohammed Jamjoom, koji izvještava iz obližnjeg mjesta.

Dodao je da su kurdske snage osigurale zgradu Općine u centru grada, dok borbe i dalje traju.

“I dalje se čuju zvuci žestoke borbe – uličnih borbi, pucnjave, kao i zračnih napada. Borbe i dalje ne jenjavaju”, izvijestio je.

Otpor boraca ISIL-a

Bashiqa se nalazi 13 kilometara sjeveroistočno od Mosula, na čija je istočna predgrađa već pokrenuta ofanziva elitnih iračkih protivterorističkih snaga.

Pešmerge su naišle na manji otpor nego što su očekivale, iako se smatra da je u gradu bilo 60 snajperista, rekao je lokalni komandant Muhannad Sinjari, prenosi Hina.

Nešto više od 33.000 ljudi napustilo je Mosul, grad koji je u rukama ISIL-a, od ukupno milion osoba koliko se procjenjuje da se u tamo nalazi.

AFP je prenio da su američki zvaničnici rekli da je, od kada je iračka vojska krenula u ofanzivne napade na Mosul, grad napustilo “malo više od 30.000 ljudi”.

Drugi po veličini irački grad u rukama je ISIL-a od juna 2014. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije