Pešmerge protjeruju ISIL oko Kirkuka

Pešmerge nekoliko dana pripremale operaciju čišćenja ISIL-a (Getty Images)

Kurdske oružane snage Pešmerge, potpomognute zračnim udarima koalicijskih snaga, počele su žestoke napade na položaje grupe Islamska država Irak i Levant na jugu iračkog grada Kirkuka.

Jedan od komandanata Pešmergi Vasta Resul je za Anadoliju kazao da su međunarodne koalicijske snage u ponedjeljak u četiri sata počele udare na uporišta ISIL-a na jugu Kirkuka, a da su Pešmerge rano jutros sa tri krila napale ISIL u tom pojasu od otprilike 20 kilometara južno od centra tog grada.

“Operacije protiv Islamske države Irak i Levant i dalje traju. Oslobodili smo selo Sultan Meri koje se nalazi na putu Kirkuk – Mosul. U zračnim napadima koalicijskih snaga ubijeno je najmanje 40 pripadnika ISIL-a”, kazao je Resul.

Povlačenje ISIL-a

Komandant Pešmergi u Kirkuku Hiva Abdullah javlja da operacija protiv ISIL-a i dalje traje u pojasu oko kanala za navodnjavanje u mjestu Nahravan i da su pripadnici ISIL-a u velikom broju već napustili svoje položaje.

Pešmerge su nekoliko dana pripremale operaciju čišćenja ISIL-a iz južnih dijelova Kirkuka.

Vojnike u tom gradu su tokom priprema posjetili i lider Kurdske samouprave na sjeveru Iraka Masoud Barzani i irački predsjednik Fuad Masum.

Izvor: Agencije