Pešmerge traže 300 miliona za borbu protiv ISIL-a

ISIL nije uspio da ponovo zauzme ni jedan metar zemlje koje su Pešmerge osvojile, kažu kurdski zvaničnici (EPA)

Kurdske snage Pešmerge trebaju pomoć od 300 miliona dolara mjesečno od SAD-a kako bi se borile protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL), saopćili su kurdski zvaničnici. 

Novac je potreban “za njihove plate, logistiku i transport u borbi protiv ISIL-a”, rekao je Hemin Hawrami, savjetnik za vanjsku politiku regionalne kurdske vlade u Iraku koju predvodi Masoud Barzani.

On je dodao da kurdske vlasti ne mogu da osiguraju osnovne stvari za Pešmerge, kao što su hrana i zimska odjeća, a borci plate nisu dobili od septembra. 

Naglasio je da bi Pešmerge mogle pobijediti ISIL ako bi kurdske vlasti dobile finansijsku pomoć od SAD-a, koji je odgovorio “pozitivno” na to. 

“Želimo da Pešmerge potisnu ISIL. Do ovog momenta, ako izuzmete zračne napade, još uvijek ISIL potiskuje Pešmerge. Zašto Pešmerge ne bi imale tenkove? Zašto Pešmerge ne bi imale dovoljnu količinu protivtenkovskih raketa?”, rekao je Hawrami. 

‘Pešmerge jedine koje mogu pobijediti ISIL’

Kako je dodao, vjeruje da su Pešmerge jedine snage na terenu koje bi mogle pobijediti ISIL.

“ISIL nije uspio da ponovo zauzme ni jedan metar zemlje koje su Pešmerge osvojile.”

Iako se ove kurdske snage bore zajedno sa iračkim vojnicima, one kažu da nemaju jednake uvjete kao oni. 

Glasnogovornik Iračke ambasade u SAD-u rekao je za Anadoliju da Bagdad dio američke vojne pomoći prosljeđuje Pešmergama. 

“Nastavit ćemo da osiguravamo vojnu i logističku podršku svim iračkim snagama koje se bore protiv ISIL-a, uključujući Pešmerge”, rekao je Ali Al-Mawlawi.

Izvor: Agencije