Pešmerge traže jače oružje protiv ISIL-a

Snage Pešmerge koje brane Erbil, glavni grad Iračkog Kurdistana, poručuju da im je potrebno jače oružje kako bi nastavili borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Reporter Al Jazeere Mohammed Adow nalazi se na prvim linijama u sjevernom Iraku.

Dok noć pada na kurdski region u Iraku, borci Pešmerge zauzimaju položaje. ISIL uvijek, kažu, napada pod okriljem noći. A pripadnici Pešmergi ne smiju se opustiti.

Erbil, glavni grad autonomnog kurdske regije, nalazi se samo 60 kilometara odavde.

“Moramo se nastaviti braniti. I odbranit ćemo Erbil. To je naš najveći grad. Moramo se pobrinuti da naše porodice budu sigurne”, kaže Ayman Mohamed, komandant bataljona.

Smjeli napadi

Ali zaštititi Erbil nije nimalo bezopasan zadatak. Prije dva dana ISIL je izveo najsmjeliji napad na ovu bazu Pešmergi. Pomoću bombaša samoubica i vozila napunjenih eksplozivom na nekoliko sati zauzeli su bazu. Kurdske snage su je zatim preotele.

“Dok se borbe intenziviraju, taktika postaje sve očajnija. Ovo je prvi put da su borci ISIL-a koristili tenk u samoubilačkom bombaškom napadu. Pripadnici Pešmergi kažu da je sposobnost ISIL-a da izvede napad duboko u kurdskom teritoriju ono što ih brine”, izvještava Mohammed Adow.

Spaljeno je više šatora u bazi. Dijelovi tijela vide se svuda po zemlji.

“Ovo je prvi put da su tenkovi puni eksploziva, oklopna vozila uopćeno, uz bombaše samoubice došli do prve linije. Ovo je očajnički pokušaj da nas potisnu odavde, ali to im neće uspjeti”, uvjeren je Sirwan Barzani, komandant Pešmergi.

Ekipa Al Jazeere prošla je kroz sela i gradove čije dijelove drži ISIL. Stanovništvo je davno pobjeglo od sukoba.

Dobra municija

Kurdske snage postigle su skromne uspjehe protiv ISIL-a proteklih dana. Ali kažu da je oružje koje imaju staro i mnogo slabije od onog njihovih protivnika.

“Potrebni su nam oružje i teški mitraljezi. Nemamo ništa osim veoma stare opreme iz doba Iračko-iranskog rata. Najnovija je stara 25 godina! Ali barem imamo dobru municiju, koju smo dobili od koalicije”, dodaje Barzani.

Međunarodni pozivi na intenzivniju akciju protiv ISIL-a sve su glasniji. Pešmerge su i dalje najbrojniji protivnik te grupe na terenu. Ali Kurdi poručuju da im je potrebna dodatna pomoć, inače bi ISIL opet mogao krenuti u osvajanje sjevernog Iraka.

Izvor: Al Jazeera