Pet godina zatvora ‘glasnogovorniku’ Anonymousa

Osim zatvorske, određeno je da treba platiti novčanu kaznu od 890.000 američkih dolara (Arhiva)

Novinar i neformalni glasnogovornik hakerske grupe Anonymous Barrett Brown osuđen je na pet godina zatvora zbog neovlaštenog pristupa zaštićenom računaru, saopćile su njegove pristalice.

Brown, koji je uhapšen 2012. godine, prvobitno je bio optužen za saradnju s hakerima, ali je kasnije priznao krivicu po blažim optužbama, uključujući saučesništvo u neovlaštenom pristupanju zaštićenom kompjuteru, prenio je AFP.

Nakon izricanja kazne na saveznom sudu u Dallasu (država Texas), grupa “Sloboda za Barretta Browna” na Twitteru je napisala “Sjedinjene Države nepravde: Barrett Brown osuđen na 63 mjeseca zatvora”.

Objavljivao linkove

Osim zatvorske, određeno je da treba platiti novčanu kaznu od 890.000 američkih dolara.

Brown, koji je pisao za časopis Vanity Fair, list Hufftington Post i druge američke medije, postao je nezvanični glasnogovornik Anonymousa, a protiv njega je podignuta optužnica 2011. zato što je objavljivao linkove sa podacima ukradenim od kompanije u sektoru sigurnosti Stratfor Global Intelligence.

U Brownovu odbranu su stale mnoge organizacije koje se zalažu za slobodu govora, uključujući Komitet za zaštitu novinara i Reportere bez granica.

Izvor: Agencije