Pet mrtvih u ‘insajderskom’ napadu

Insajderski napadi karakteristika rata u Afganistanu, smatra američki general (AFP)

Vojnik NATO snaga i jedan civil ubijeni su nakon ‘insajderskog’ napada na istoku Afganistana, potvrdili su iz International Security Assistance Forcea (ISAF).

U izjavi ISAF-a stoji da su živote također izgubili vojnici Afganistanske narodne armije, ali nisu precizirali broj žrtava.

Glasnogovornik lokalne policije Abdul Wali je rekao AFP-u da su tri afganistanska vojnika poginula, a dvojica su ranjena. Rekao je i da su tri člana ISAF-a također povrijeđeni.

Do napada je došlo na punktu ISAF-a na autoputu Kabul-Kandahar, potvrdili su svjedoci za Al Jazeeru.

Rekli su da je do okršaja došlo nakon prepirke između vojnika ISAF-a koji su bili na punktu i patrole Afganistanske narodne armije, javlja reporter Al Jazeere Bernard Smith.

„NATO trupe su pretraživale vozila kada je stigla patrola Afganistanske narodne armije. Požalili su se NATO vojnicima što pretražuju žene i djecu, a čini se da je to razlog sukoba“, rekao je Smith.

Afganistanske žrtve su „rezultat sukoba“, rekao je glasnogovornik ISAF-a agenciji AFP, ali nije mogao potvrditi da li je napadač bio insajder ili vojnik ISAF-a.

Iz ISAF-a kažu da je u toku zajednička istraga sa vojskom Afganistana.

‘Bijesan k'o pas’

General John Allen, šef američkih snaga u Afganistanu, rekao je da je ‘bijesan k'o pas“ zbog napada afganistanskih vojnika na strane trupe, ali očekuje nastavak misije do potpunog povlačenja 2014. godine.

U razgovoru za američku TV stanicu, Allen je rekao „bijesan sam k'o pas zbog njih, da vam budem iskren. Spremni smo na mnoge žrtve za ovu kampanju, ali nismo spremni da nas ubiju zbog nje“.

Ranije ovog mjeseca je ISAF objavio da će smanjiti broj zajedničkih operacija sa partnerima iz Afganistana, nakon dramatičnog porasta insajderskih napada u kojima afganistanski vojnici oružje okreću na svoje saveznike sa zapada.

Allen je rekao da, kao što su improvizirane eksplozivne naprave postale prepoznatljiva osobina rata u Iraku, on vjeruje da su insajderski napadi osobina sukoba u Afganistanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije