Pet mrtvih u napadu bespilotnih letjelica

Jemenska vojska pokrenula je veliku ofanzivu 29. aprila na uporišta Al-Kaide Arapskog poluotoka u tri provincije (AFP)

Najmanje pet osoba poginulo je u udaru bespilotnih letjelica na istoku Jemena, u prvom ovakvom napadu od kako je vojska prošlog mjeseca pokrenula ofanzivu protiv boraca koji se povezuju s Al-Kaidom.

Meta napada u ponedjeljak bilo je vozilo “s članovima Al-Kaide” nedaleko od Al-Husuna, sela u provinciji Marib, kazao je plemenski izvor agenciji France-Presse.

Sjedinjene Američke Države su jedina država koja kontrolira dronove iznad Jemena, ali američki zvaničnici rijetko priznaju djelovanja programa bespilotnih letjelica.

Jemenska vojska pokrenula je veliku ofanzivu 29. aprila na uporišta Al-Kaide Arapskog poluotoka (AQAP) u tri provincije na jugu i istoku.

Objavila je kako nanosi teške gubitke borcima grupe.

Napadi na ‘križare’

Ofanzivi je prethodio val američkih napada bespilotnim letjelicama, u kojima je poginuo veliki broj osoba za koje se sumnja da su članovi Al-Kaide.

Napadi su se desili tokom aprila u regijama na jugu i u centralnom dijelu Jemena.

AQAP se povezuje s nekoliko propalih zavjera protiv SAD-a, a lider grupe Nasser al-Wuhayshi se nedavno pojavio u rijetkom videosnimku, u kojem je kazao kako će napadati “križare” sa Zapada gdje god se nalazili.

Al-Kaida koristi termin “križari” kada govori o silama Zapada, naročito o državama poput Velike Britanije, SAD-a i Francuske, koje su vojno intervenirale u muslimanskim državama.

Izvor: Agencije