Pet osoba optuženo zbog masakra u Keniji

Osumnjičeni su se žalili da su bili mučeni deset dana zaredom i primorani na priznanje (AFP)

Kenijska policija optužila je petoricu muškaraca za povezanost sa napadom grupe al-Shabab na univerzitet u gradu Garissi, u kojem je ubijeno 148 ljudi.

Oni su se na sudu u Nairobiju izjasnili da nisu krivi po optužbama da su počinili teroristički akt.

Četiri napadača al-Shababa upala su na univerzitet u zoru 2. aprila. Napad je trajao četiri sata, dok specijalne policijske jedinice nisu ubile napadače.

Tužilaštvo tvrdi da su petorica osumnjičenih bila povezana sa napadom, ali još nisu rekli koja je bila njihova navodna uloga u tome.

Tužilac Daniel Karuri pozvao je sud da odbije kauciju osumnjičenima.

Sudija Daniel Ochenja kazao je da će oni biti u pritvoru do 11. juna, kada će sud utvrditi da li će biti uslovno pušteni.

Navodi o mučenju

Osumnjičeni su se žalili da su bili mučeni deset dana zaredom, dok ih je, kako su rekli, antiteroristička policija pokušavala prisiliti na priznanje.

Četvorica Somalaca i jedan Tanzanijac tvrde kako su im gurali glave u kante pune vode, te da su bili podvrgnuti elektrošokovima i bičevani nakon što su negirali umiješanost u napad.

Al-Shabab je preuzeo odgovornost za napad na Keniju zato što je ta država poslala svoje vojnike u Somaliju kako bi se borila protiv ove grupe.

U Keniji se desio niz napada od oktobra 2011, kada su vojnici otišli u Somaliju.

Izvor: Agencije