Pet vojnika poginulo u dva bombaška napada

Vojnici su se bili zaputili kako bi zaštitili grupu lokalnih poljoprivrednika koji su putovali na posao (AFP)

Pet tajlandskih vojnika je poginulo, a pet je ranjeno u dvije eksplozije bombi pored puta u južnim provincijama ove azijske države, navodi policija.

U jednom od napada, borci protiv Vlade su detonirali bombu na putu u distriktu Raman, Yala provincija, kada se tu nalazio kamion sa šest vojnika u nedjelju ujutro, kazao je policijski major Torphan Pusanthia.

Potom su borci počeli pucati na vojnike i usmrtili njih pet, a zatim su odnijeli njihove puške, dodao je. Jedan od ranjenih vojnika je prebačen u bolnicu.

Ovi vojnici su bili krenuli da zaštite grupu lokalnih poljoprivrednika koji su putovali na posao.

U drugom napadu, borci su aktivirali bombu na cesti u distriktu Ra Ngae, provincija Narathiwat, i ranili četvero vojnika, rekao je policijski pukovnik Jirade Phrasawang.

Kazao je kako su napadači sakrili improviziranu bombu pored puta i detonirali je kada je iznad nje bio kamionet sa vojnicima.

Oružana pobuna

Više od 5.000 osoba je poginulo u tri najjužnije provincije Tajlanda otkako su vjerski tvrdolinijaši pokrenuli oružanu pobunu protiv Vlade 2004. godine.

Yingluck Shinawatra, premijer ove države, izjavio je u nedjelju kako će Vlada istražiti da li ima potrebe da se uvede policijski sat na nemirnom jugu, naročito u područjima gdje se često dešavaju napadi.

„Vlasti provjeravaju situaciju. Ne želimo uvesti policijski sat u onim dijelovima koji su mirni, no ona područja koja su problematična će se detaljno razmatrati“, poručio je Yingluck.

Čelnici agencija za sigurnost susrest će se u petak kako bi razmatrali mjere za osiguravanje južnih provincija.

Učitelji, pripadnici snaga sigurnosti i predstavnici Vlade bili su mete boraca koji nisu javno objavili svoje zahtjeve.

Ovo područje je u prošlosti bio islamski sultanat dok ga Tajland nije anektirao početkom 20. stoljeća.

Muslimani u provincijama Yala, Pattani, Narathiwat i dijelu provincije Songkhla su se dugo žalili na diskriminaciju od strane centralne vlasti u kojoj dominiraju budisti.

Izvor: Agencije