Peter Greste se vratio u Australiju

Novinar Al Jazeere Peter Greste vratio se svojoj kući u Australiju nakon što je u nedjelju oslobođen iz egipatskog zatvora.

On je pušten na slobodu nakon 400 dana zatočeništva u egipatskom zatvoru u kojem je, prema presudi, trebao provesti sedam godina.

Greste je, zajedno s kolegama Baherom Mohamedom i Mohamedom Fahmyjem, uhapšen u decembru 2013. godine pod optužbom za širenje lažnih vijesti te saradnju sa svrgnutom Muslimanskom braćom.

Mohamed Fahmy i Baher Mohamed ostali su u zatvoru u Egiptu.

Kanadsko-egipatski državljanin Mohamed Fahmy odrekao se u utorak državljanstva Egipta.

Za odricanje egipatskog državljanstva dobio je dozvolu ministarstva unutrašnjih poslova. Prema predsjedničkoj odluci, strani državljani osuđeni u Egiptu mogu biti deportirani. Baher Mohamed ima samo egipatsko.

Greste je po dolasku u Australiju kazao da se i dalje brine zbog svojih kolega koji su i dalje u zatvoru, ali i zbog svih onih koji su zatočeni.

“Ako je ispravno da ja budem na slobodi, onda je to ispravno za sve njih. Mislim da je ovo jedna prilika kada imamo mnogo dobre volje u cijeloj Australiji i širom svijeta i mislim da sada Egipat ima priliku pokaže da pravda ne zavisi od nacionalnosti. Jer ako ja trebam da budem pušten, onda trebaju svi oni da budu pušteni. Svi oni koji su osuđeni da budu oslobođeni tih presuda”, poručio je oslobođeni novinar Al Jazeere.

Peter Greste je dodao je presretan što je vidio svoju porodicu.

” Oni su mi bili oslonac tokom cijelog ovog perioda. Ne bih ovo uspio bez njih i vi ne biste bili ovdje da nije bilo moje porodice. Sve što sam radio je da sam sjedio u svojoj ćeliji, pisao pisma, razmišljao o njima i o momentu kada ću se vratiti i slaviti sa njima”.

Greste je, nakon puštanja, zatražio od egipatskih vlasti puštanje na slobodu i ostalih pritvorenih kolega.

Poziv na oslobađanje kolega

Novinar Al Jazeere Petere Greste je nakon oslobađanja iz egipatskog zatvora pozvao vlasti Egipta da oslobode dvojicu njegovih kolega koji se i dalje nalaze u zatvoru u toj zemlji.

“Osjećam nevjerovatnu tjeskobu zbog mojih kolega, zato što sam ih ostavio tamo”, kazao je Greste u ponedjeljak.

“Usred sveg ovog olakšanja, još uvijek se brinem i zabrinut sam zbog njih. Ako je prikladno da ja bude oslobođen, pravedno je da svi oni budu oslobođeni”, rekao je on.

Peter Greste radio je kao dopisnik Al Jazeere iz Nairobija kada je poslan u Egipat u decembru 2013. godine.

Karijeru je počeo kao lokalni novinar na televiziji u australskom gradu Adelaideu.

Dao je otkaz na toj televiziji 1991. godine i preselio u Veliku Britaniju, kako bi ostvario svoj san da postane novinar vanjske politike i dopisnik te je u konačnici BBC-jev dopisnik iz Afganistana.

Više od deset godina radio je za britansku javnu televiziju, izvještavajući od Južne Amerike, preko Bliskog istoka do Afrike, a za svoj rad dobio je i prestižnu nagradu Peabody, za jedan od svojih izvještaja iz Somalije.

Izvještavao je o krizama iz svih dijelova svijeta, uključujući i Balkan.

Tokom više od godinu, koliko je bio u zatvoru, ovaj 49-godišnjak počeo je učiti za stjecanje diplome u međunarodnim odnosima.

Izvor: Al Jazeera