Petero mrtvih u valu hladnoće, Balkan okovan ledom

Hladno jutro u Srbiji, sa temperaturama koje se kreću i od 15 do 21 stepena ispod nule, koliko je izmjereno na Kopaoniku, Sjenici i Ćupriji, uslovljavaju i otežane uslove na putevima (EPA)

Najmanje četiri osobe preminule su u valu hladnoće koji je zahvatio regiju zapadnog Balkana. Po dva smrtna slučaja zabilježena su u Bosni i Hercegovini i Srbiji, te jedan na Kosovu.

Centar javne bezbjednosti Banja Luka potvrdio je smrt 65-godišnjaka, čije je beživotno tijelo pronađeno ispred kuće u banjalučkoj ulici Koste Vojinovića.

U Donjem Ratkovu, nedaleko od Ribnika, pronađen je smrznuti 71-godišnji starac, potvrđeno je iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Dvojica muškaraca iz okoline Gadžinog Hana, otac i sin, preminuli su uslijed niskih temperatura koje su ovih dana zadesile Srbiju, javljaju RTS i Tanjug.

Dvojica preminulih su iz mjesta Duga Poljana kod Gadžinog Hana, a slučaj je jutros policiji prijavio čovjek iz susjednog sela koji je donosio hljeb. Otac i sin su živjeli kao socijalni slučaji.

Velika hladnoća je odnijela prvi ljudski život na Kosovu. Muškarac star 53 godine iz Prizrena preminuo je od posljedica smrzavanja, javila je agencija Anadolija.

Vijesti o smrzavanju Prizrenca Afrima Osekua potvrdio je za glasnogovornik Policije Kosova za regiju Prizrena, Hazir Berisha.

On je istakao da je jučer oko tri sata ujutro, na magistrali Prizren-Đakovica, tačnije u selu Landovica, policijska patrola pronašla na zemlji tijelo čovjeka, koji je u bolnicu prebačen u stanju hipotermije.

Albanski mediji javljaju da je neidentificirana osoba preminula uslijed hipotermije u gradu Korci. Time se broj osoba koje su preminule od posljedica ledenog vala od subote popeo na tri. Identitet stradalog muškarca još nije potvrđen, navodi portal Koha.net.

Tanjug javlja kako se tokom dana i sutra u većini krajeva Srbije očekuje pet do 10 centimetra novog snijega. Kako se upozorava, do četvrtka jutarnja tempratura bit će od -18 do -10 stepenima, u planinskim predjelima oko -20 stepeni.

Sela odsjećena od svijeta

Sela Smiljevac i Sivčine, u opštini Ivanjica (Srbija), danima su odsječeni od svijeta, a mještani tvrde kako ne mogu otići do grada po lijekove i na ljekarske preglede. Smiljevac je selo sa 40 domaćinstava, udaljeno 38 kilometara od općine Ivanjica, zbog snježnih padavina odsječeno je od svijeta, jer snežni nanosi u ovom mjestu dostižu visinu i do 2,5 metra.

„Ne možemo da odemo do grada na pregled i po lekove, sve nas je uhvatio grip. Svi putevi su zavejani, sneg je do pojasa“, kaže mještanin Matija Četanović i dodaje kako su neki mještani očistili prilaze štalama kako bi mogli nahraniti stoku, ali ništa više od toga, a neprohodni su i putevi do seoske škole.

Najviše snijega proteklih dana palo je na području Timočke i Negotinske krajine, na jugu i jugoistoku Srbije na putevima Leskovca, Vranja, Niša, Dimitrovgrada, Kuršumlije i Pirota

„Deca, koja se nalaze u blizini škole moći će sutra na nastavu, dok đaci iz udaljenih delova sela, ukoliko se ne očiste putevi, najverovatnije neće moći da stignu na časove.“

Miro Jovanović iz sela Sivčine, zaseok Burevići, ima isti problem.

„Iako smo udaljeni samo 12 km od Ivanjice, opština nije uspela sedam dana da nam očisti put“, rekao je Jovanović za lokalne medije.

„U zaseoku Bare ne znamo ništa o jednom našem meštaninu koji ne vidi. Nemamo nikakve informacije o njemo ne znamo ni da li je živ. Ni ja zbog bolesti nisam mogao kod lekara, lečio sam se sam kod kuće.“

Mještani oba sela obraćali su se nadležnima koji su obećali da će put biti očišćen, ali do toga još nije došlo.

Otežani uvjeti na putevima

Niske temperature i danas će preovladavati u državama Zapadnog Balkana. Termometri na planinama i nadalje će pokazivati 20 stepeni ispod nule.

Hladno jutro u Srbiji, sa temperaturama koje se kreću i od 15 do 21 stepeni ispod nule, koliko je izmjereno na Kopaoniku, Sjenici i Ćupriji, uslovljavaju i otežane uslove na putevima.

Kako je saopćio Automoto savez Srbije (AMS S), opasnost u vožnji predstavljaju upravo niske temperature i led koji se nalazi ispod novoformiranog snježnog pokrivača pa ga je teško primijetiti, prenosi Tanjug.

Najviše snijega proteklih dana palo je na području Timočke i Negotinske krajine, na jugu i jugoistoku Srbije na putevima Leskovca, Vranja, Niša, Dimitrovgrada, Kuršumlije i Pirota zbog čega je na pojedinim dionicama sužen kolovoz zbog manjih snježnih nanosa.

Beograd: Zaleđene lađe i čamci na Dunavu

Bit će snijega u Lici

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) najavljuje vrlo hladno te djelomice ili pretežno sunčano vrijeme, a uz više oblaka povremeno će biti slabog snijega, u prvom dijelu dana u gorskim i središnjim područjima, a navečer u istočnoj Slavoniji i Baranji te na južnom Jadranu.

Iz DHMZ-a najavljuju vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu će puhati umjerena i jaka, na udare mjestimice i olujna bura. Najviša dnevna temperatura bit će od -9 do -4, a na moru između -3 i 2 Celzijusova stupnja.

Meteorolozi najavljuju kako će i cijela sedmica biti hladna ispod prosjeka, te kako će biti naročito hladno danas i sutra, kratko će biti toplije u četvrtak i petak, da bi subota opet trebala biti niska.

Što se tiče oborina, neće izostati ni ove sedmice. Najviše će biti snijega krajem sedmice, najdeblji će biti u Lici i Gorskom kotaru.

Oblačno u Sarajevu

Ni Bosna i Hercegovina neće biti pošteđena hladnoće i snijega.

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas će u Bosni bit umjereno do pretežno oblačno vrijeme, u višim područjima moguće je provijavanje slabog snijega, dok će u Hercegovini biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar u Bosni bit će slab istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini pojačana bura, koja će tokom dana i oslabiti Očekuje se najviša dnevna temperatura od -11 do -5, na jugu od -3 do 2 stepena.

U Sarajevu bi trebalo biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a moguće je provijavanje slabog snijega. Najviša dnevna temperatura oko -6 stepeni.

Izvor: Agencije