Petero preminulih u epidemiji salmonele kod Čačka

Nakon proglašenja epidemije u Domu za stare ‘Dvoje’ u Vranićima, kod Čačka, petero korisnika ove ustanove je preminulo, a broj hospitaliziranih je porastao na 10.

U čačanskoj bolnici od zaraze salmonelom u nedjelju navečer preminula je i peta osoba, žena starija od 86 godina, rekao je Tanjugu direktor te ustanove, Radosav Milošević.

Milošević je rekao da je ta žena imala simptome kao i ostali preminuli – grčeve u stomaku, dijareju i malaksalost.

Direktorica čačanskog Zavoda za javno zdravlje, dr. Ana Mišović, podsjetila je ranije da je 16. aprila prijavljena epidemija salmonele i konstatovano je da je oboljela 41 osoba, među kojima su štićenici, osoblje ustanove i dvoje mještana.

“Najvažnije je da se broj inficiranih ne povećava. Uveden je svakodnevni epidemiološki nadzor, predložene su mere i epidemiolog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti redovno obilazi ustanovi”, rekla je ona Tanjugu.

Vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da u domu za stara lica u Vranićima nema dovoljno zaposlenih i da neki radnici nisu prijavljeni, saopćilo je ranije Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Zabrana rada

U saopćenju se navodi da je Ministarstvo 24. januara prošle godine zabranilo Petru Mariću iz Čačka pružanje usluge smještaja odraslim i starijim licima u ilegalnom domu za stare − u objektu na adresi Vranići, Vranići bb, Čačak i da je on postupio po rješenju.

“Ministarstvo je zatim, postupajući po zahtevu za izdavanje licence Privrednog društva ‘Dvoje’, 14. 4. 2014. godine donelo rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova i standarda za pružanje usluga domskog smeštaja”, navedeno je u saopćenju.

Dom “Dvoje”, koji drži isti vlasnik, dobio je ograničenu licencu na pet godina i “u periodu od izdavanja licence nije bilo primedbi na rad Doma i kvalitet zaštite korisnika”.

Inspekcijski nadzor izvršen je u petak po primanju informacija o epidemiji crijevnih bolesti u toj ustanovi, a pregled objekata i dokumentacije bit će nastavljen narednih dana, jer u petak nije obavljen u potpunosti zbog pretvaranje dijela doma u karantin.

Inspekcija će, kako se navodi u saopćenju, konačan stav o mjerama koje treba preduzeti, donijeti nakon što dobije rezultat nadzora zdravstvene i sanitarne inspekcije.

Prvog dana kada je epidemija prijavljena izvršeno je uzorkovanje namirnica i uzeti su brisevi sa radnih površina, a preliminarni rezultati bit će poznati u ponedjeljak kako bi se utvrdio izvor zaraze, napomenula je Mišović.

“Razdvojeni su zaraženi od pacijenta koji nemaju simptome, naloženo je da inficirano osoblje ne može raditi, dok je prema nalogu sanitarne inspekcije u toku kompletna dezinfekcija objekta”, zaključila je Mišović.

“Zaposleni doma u Vranićima su u dobrom opštem stanju i očekujemo da će eventualno sutra, kada stignu rezultati analize stolice, biti pušteni na kućno lečenje”, rekao je Milošević.

Izvor: Al Jazeera i agencije