Peti oktobar na društvenim mrežama: Ignorancija vlasti i kritike opozicije

Prije 17 godina nakon masovnih demonstracija srušena je Miloševićeva vlast (EPA)

Dok su mediji bliski vlasti uglavnom ignorirali podsjećanje na događanja prije 17 godina, kad je srušena desetljeće i pol duga vlast Slobodana Miloševića, medijske kuće na drugom političkom polu posvetile su veliku pažnju „petooktobarskoj revoluciji“.

I društvene mreže pratile su medijske trendove – opozicija, predstavnici građanskog društva i nevladinih organizacija su se oglasili, uglavnom komentirajući izostanak bilo kakvog službenog obilježavanja godišnjice demokratskih promjena; oni bliski vlasti nisu se oglašavali.

„Jedna revolucija pre sedamnaest godina, Srbiji je ulila nadu da će se naši, tada bedni životi, promeniti na bolje. Verovalo se u obećanja rogova u vreći da će nam otvoriti vrata ka svetu, dovesti investitore, sprovesti poštenu privatizaciju, otvoriti nova radna mesta, povećati plate i penzije, vratiti oteto Kosovo, ukinuti vize i odvesti u Evropsku Uniju […] Pao je jedan režim, uspostavio se drugi, a onda su, protokom godina, stari i novi sklapali koalicije, dogovarali se, što bi rekli – znali su da trguju i ko je kome za šta dobar“, napisao je autor Dejan Grujić na Facebook stranici Radija Beograd 202.

„Ostao je isti onaj narod, sećanje na nešto što je moglo da bude preokret, prva stepenica ka boljem i mirnijem životu bez stresova i podela. Sledeći put, kad neko odluči da pravi sličnu revoluciju, neka prvo promeni ceo narod sa kojim će to da učini, ovaj je dovoljno pametan da ne poveruje u bajke u koje je uzalud verovao onomad“, dodao je Grujić.

Iako je portal B92 objavio veliki tekst pod naslovom „5. oktobar – gde smo 17 godina kasnije?“, te analizirao gdje su danas 19 lidera Demokratske opozicije Srbije, redatelj Srđan Dragojević konstatira na Twitteru kako „bivša [televizija] B92 obeležava godišnjicu 5. oktobra emitovanjem – Sunđer Boba“. „I to je jedna lepa metafora“, ukazuje Dragojević.

„Daleko smo od onoga čemu smo se nadali. Nije se vratio Milošević režim, ali jeste radikalski primitivizam u kome živimo poslednjih pet godina“, napisala je jedna od čelnica opozicije u devedesetima, Vesna Pešić na portalu Peščanik.

Jedan od lidera tadašnje opozicije, kasnije i predsjednik Srbije, Boris Tadić nije se oglasio u povodu godišnjice prosvjeda. Ipak, za petak u popodnevnim satima najavio je prosvjed na Trgu Republike, napisavši na Twitteru: „da se borimo protiv svega nenormalnog“.

Doduše, njegove bivše kolege iz Demokratske stranke, predvođene stranačkim predsjednikom Draganom Šutanovcem odlučili su se za konferenciju za medije danas ispred glavnog ulaza u Narodnu skupštinu Srbije, na kojoj će se prisjetiti događanja prije 17 godina.

„Nemam dileme da će 5. oktobar ostati zapisan kao jedan od značajnih dana u istoriji Srbije“, rekla je za Danas Zorana Mihajlović, jedna od rijetkih iz vladajuće Srpske napredne stranke i potpredsjednica Vlade Srbije, koja se prisjetila demokratskih promjena u Srbiji.

„I sama sam tog dana, kao i stotine hiljade drugih ljudi, bila na protestu ispred Skupštine Srbije. Ali nemam ni dilemu da će građani Srbije pamtiti 5. oktobar i kao simbol izneverenih nada, izdanih očekivanja i uludo protraćene pozitivne energije za promenama koja je tada postojala“, navela je Mihajlović.

Među ostalim objavama na društvenim mrežama izdvaja se tweet novinarke Tatjane Vojtehovski koja je, umjesto bilo kakvih riječi, postavila link na pjesmu Đorđa Balaševića „Živeti slobodno“, ali i „čestitka“ jednog od lidera opozicije, Zorana Živkovića:

„Svima koji to zaslužuju, ogromnoj većini građana Srbije, čestitam 5. oktobar, najveći srpski praznik demokratije! Onima koji se plaše skorog ponavljanja ovog događaja poručujem da je njihov strah opravdan“. 

Izvor: Al Jazeera