Peticija za brisanje kur'anskih ajeta u Francuskoj

Peticiju su potpisali i neki muslimani, a među njima su jedan od imama iz Nantesa (Reuters)

U Francuskoj je pokrenuta peticija protiv takozvanog novog antisemitizma, koju je potpisalo 250 utjecajnih osoba iz javnog i političkog života, među kojima ima i muslimana, a u kojoj piše jasan zahtjev da se iz kur'anskog teksta izbace određeni dijelovi koji govore o ubijanju kršćana i Jevreja, jer se navodno “smatraju zastarjelima”.

Dalil Boubakeur, muftija i rektor Velike džamije u Parizu, kaže da je potpisivanje ove peticije “nepravedno i cinično suđenje francuskim muslimanima”, ističući kako to predstavlja “veliku opasnost po vjerski suživot u ovoj zemlji”.

Dodao je kako francuski muslimani nisu samo protiv ove peticije, već decenijama osuđuju antisemitizam i rasizam bilo koje vrste, a posebno kad je riječ o muslimanima na ovim prostorima.

‘Političari željni medijske pažnje’

Abdullah Zekri, predsjednik Nacionalne opservatorije protiv islamofobije, izjavio je da ova peticija “strašna i pogubna”, pozivajući one koji su je potpisali da se prestanu “izrugivati islamu i muslimanima i pripisivati im svo zlo”.

Dodao je da su potpisnici ove peticije “slabi političari, željni medijske pažnje, tako da su im islam i muslimani postali žrtveni jarci u ostvarivanju tog cilja”.

Imam Velike džamije u Parizu Tareq Abro žestoko je osudio izjavu da “Kur'an poziva na ubistvo”, rekavši kako je to “suviše nasilno i apsurdno”.

Dodao je da je Kur'an objavljen na arapskom jeziku i da su oni koji su potpisali peticiju čitali samo njegov prijevod, ili, čak, tumačenje.

Rekao je kako to predstavlja nedostatak njihovog vjerskog obrazovanja.

Potpisnici Sarkozy, Wauquiez, Valls…

Dodao je da svaki sveti tekst u određenoj mjeri sadrži te elemente, uključujući Jevanđelje.

Francuski list Le Parisien u nedjelju je objavio peticiju koju je potpisalo blizu 300 utjecajnih Francuza, optužujući muslimane za “ekstremizam” i zahtijevajući da se napravi revizija ajeta iz Časnog Kur'ana, rekavši kako postoje dijelovi koji “pozivaju na mučenje Jevreja, kršćana i ateista”.

Rekli su kako bi se svako mogao pozvati na te dijelove i zbog toga počiniti zločin.

Potpisnici peticije su izrazili nadu da će “islam u Francuskoj otvoriti ovaj put”, tražeći da se ovim “pokrene borba protiv antisemitizma prije nego za to bude kasno”.

Peticiju su potpisale poznate ličnosti iz političkog života, oni koji pripadaju ljevici i desnici, a među njima su bivši predsjednik Nicolas Sarkozy, vođa desnice Laurent Wauquiez, bivši premijer Manuel Valls, kao i poznati umjetnici i intelektualci i vjerski lideri.

Peticiju potpisali i neki muslimani

Neki od njih su Charles Aznavour i Gerard Depardieu.

Peticiju su potpisali i neki muslimani, a među njima su jedan od imama iz Nantesa Muhamed Qaroumi, bivši imam džamije u Saint-Denisu Hassan Shalqoumi i još neki drugi imami.

U svom komentaru vezanom za pokretanje peticije, francuska ministrica pravde Nicole Belloubet naglasila je kako je “neophodno učiniti sve što je moguće da se izbjegne sukob između zajednica”.

Izvor: Al Jazeera