Petir: Srpska propaganda o Stepincu

Marijana Petir tvrdi da je Stepinac “svet za hrvatski narod i za brojne druge narode“ (EPA)

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir osudila je propagandu Srbije protiv  Alojzija Stepinca, saopćio je njen ured.

Ona je organizirala izložbu o Stepincu u Evropskom parlamentu, a potom je Srbija opozvala šefa misije te zemlje pri Evropskoj uniji Dušana Lopandića.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije je potvrđeno da je neobavještavanje o održavanju izložbe o Stepincu ozbiljan propust te da je to osnovni razlog za pokretanje inicijative za opoziv ambasadora Lopandića.

“Alojzije Stepinac spasio je u ratnim zbivanjima više od 27 tisuća srpske djece, ratne siročadi i velik broj žena i muškaraca, a Ministarstvo vanjskih poslova Srbije nazvalo ga je ratnim zločincem. Lažna propaganda koju Srbija putem svojih najviših dužnosnika širi o Stepincu iskrivljujući povijest pokazuje slabost Srbije i njenu nespremnost da živi europske vrijednosti. Alojzije Stepinac je svet“, ističe se u saopćenju ureda Marijane Petir.

Poziv Srbiji da se okrene budućnosti

Ona tvrdi da je Stepinac “svet za hrvatski narod i za brojne druge narode“.

“Svet je čak i za Srbe koji znaju istinu i koji su zahvalni na životima koje je Stepinac spasio, a o čemu govore brojna svjedočanstva i sačuvani dokumenti. Srbija ne odlučuje o njegovoj svetosti, već Katolička Crkva. A Katolička Crkva raspolaže s više od 40.000 stranica dokumenata prikupljenih u postupku Stepinčeve beatifikacije i kanonizacije koji govore u prilog njegovom neumornom i hrabrom zauzimanju za život i dostojanstvo svakog čovjeka. Pozivam Srbiju da se okrene budućnosti i prestane prekrajati povijest, rehabilitirati svoje ratne zločince na čijim je rukama krv tolikih nedužnih ljudi i odrekne se svoje zločinačke prošlosti“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju njenog ureda se ističe da je “Srbija svojim činom izazvala opću osudu i zgražavanje, ali i razotkrila svoje pravo lice Evropi i svijetu“.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je tek iz protesta predsjednika Demokratske stranke Bojana Pajtića predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Schulzu, saznalo za spornu izložbu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić nije htio potvrditi da je Lopandić smijenjen zbog izložbe, rekavši da je njegova smjena i ranije bila planirana.

Lopandić, s druge strane, u pismu Ministarstvu vanjskih poslova navodi da je do njegove smjene došlo ishitreno i mimo uobičajene procedure, bez konsultacija i razmatranja objektivnih okolnosti onoga što se dogodilo.

Izložbu, otvorenu prošle sedmice u Evropskom parlamentu, organizirala je hrvatska poslanica Marijana Petir u saradnji s kancelarijom za kulturu zagrebačke Nadbiskupije i Hrvatskim katoličkim sveučilištem.

Saradnja sa ustaškim režimom

Stepinca je Rimokatolička crkva 1998. godine proglasila blaženim, što je presudan korak ka proglašenju za svetitelja.

U srpskoj javnosti Stepinac je poznat prije svega kao čelnik “Crkve u Hrvata”, odnosno nadbiskup zagrebački iz vremena NDH-a.

U toj zemlji ga optužuju da je podsticao zločine i saradnju sa ustaškim režimom, te da je jedan od krivaca za masovno pokrštavanja desetine hiljada Srba.

Stepinac je unesen u rimokatolički kalendar kao “blaženik”, a svojevremeno ga je papa Ivan Pavao II vjernicima preporučio kao “novog zastupnika pred Bogom”.

Oktobra 1946. godine Zagrebački sud osudio je Stepinca na 16 godina zatvora i prisilnog rada te na gubitak političkih i građanskih prava zbog toga što je, kako je navedeno u optužnici, sarađivao s ustašama i okupatorom.

Bio je pet godina u zatvoru Lepoglava, odakle je pušten krajem 1951. godine, od kada se nalazio u nekoj vrsti kućnog pritvora u rodnom Krašiću, nedaleko od Zagreba, sve do smrti 1960. godine.

Izvor: Agencije