Petković: Kup je nagrada za naporan rad

Lulić: Nevjerovatno je biti čovjek odluke, nikada neću zaboraviti ovu pobjedu (Getty Images)

Trener italijanskog nogometnog prvoligaša Lazija Vladimir Petković kazao je u ponedjeljak kako je historijska pobjeda od dan ranije, u finalu Kupa ove države nad gradskim rivalom Romom od 1:0, zaslužena nagrada za 12 mjeseci napornoga rada.

„Nebeskoplavi“ na kraju sezone u prvenstvu (Serie A) ostali su bez plasmana u evropska takmičenja, a dodatni udarac su dobili u posljednjem kolu kada ih je „Vučica“ pretekla na šestom mjestu.

Za posljedicu, prvi rimski derbi za Kup donio je više od uobičajenog hvalisanja jer se na Olimpijskom stadionu u Rimu borilo za mjesto u Ligi Evrope.

Roma je jako željela doći do 10. trofeja namijenjenog pobjedniku Kupa, te dodati stalnu srebrnu zvijezdu na svome dresu, no to je spriječio bh. internacionalac Senad Lulić postigavši jedini gol za Lazio u 71. minuti.

Nervozna utakmica

„Ovu smo pobjedu zaslužili zbog svog marljivog rada u protekloj sezoni“, kazao je za La Repubblicu Petković koji je došao u Rim prošloga juna.

„Igrači su zaslužili ovaj trofej za svo zalaganje i žrtvovanje kroz godinu. Znao sam da će se isplatiti sve pripreme iz proteklih dana, momci su u finalu dali sve od sebe. Možda smo mogli biti bolji u kontranapadima, ali to više nije bitno. Svaka čast Romi, zasluženo su u finalu. Znam kako se oni osjećaju, imao sam dosta teških momenata u karijeri, ali to je nogomet.“

Nervozna utakmica u italijanskoj prijestolnici bila je više od sat vremena dosta otvoren duel, a igrači oba tima su napravili veliki broj prilika, no nisu bili precizni. Najjača karika Rome bio je golman Bogdan Lobont, ali je „kapitulirao“ nakon što je loptu Lulić, nakon centaršuta Antonija Candreve, poslao iza njega u gol.

„Nikada neću zaboraviti ovu pobjedu. Nevjerovatno je biti čovjek odluke. Vidio sam kako Candreva prolazi na desnoj strani i otišao sam na drugu stativu gdje sam bio na pravom mjestu u pravo vrijeme. To je prekrasan trenutak“, izjavio je bh. reprezentativac.

Izvor: Agencije