Petković: Protiv Hrvatske možemo igrati u polufinalu Mundijala

Vladimir PetkoviĆ: Ponosan sam na igrače, čiji je plasman na SP rezultat rada posljednjih godina (EPA)

Bosanskohercegovački fudbalski stručnjak Vladimir Petković nastavio je sa uspjesima kao selektor reprezentacije Švicarske, izborivši plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Rusiji. Od kako je naslijedio Nijemca Ottmara Hitzfelda na klupi Švicaraca, poslije Mundijala 2014. godine, ovo će biti drugo uzastopno veliko takmičenje nakon Eura 2016. godine, na kojem će jedan od najboljih bh. trenera predvoditi selekciju iz zemlje poznate po satovima i čokoladama.

Nakon što je Švicarska zauzela drugo mjesto u kvalifikacionoj grupi B sa 27 bodova i učinkom od devet pobjeda i porazom od aktuelnog evropskog prvaka Portugala, od kojeg je imala slabiju gol-razliku uz isti broj bodova, eliminisala je u baražu Sjevernu Irsku sa ukupnih 1:0 u dva meča. Sa Vladimirom Petkovićem, nekadašnjim fudbalerom šampionske generacije Sarajeva iz 1985. godine, razgovarali smo o uspjehu Švicarske i planovima za Mundijal, željama uoči žrijeba, budućnosti fudbalske selekcije Bosne i Hercegovine, Ligi nacija i kvalifikacijama za EP 2020. godine, ponudi slavnog italijanskog Milana te se prisjetili njegovog uspjeha dok je bio trener Lazija, s kojim je osvojio Kup Italije u sezoni 2012/13, kao i naslova prvaka bivše zajedničke države sa “Bordo” timom.

• Kako se osjećate poslije plasmana na najjaču planetarnu fudbalsku smotru i šta je bilo presudno za uspjeh?

– Veoma sam ponosan na igrače čiji je plasman na SP rezultat rada posljednjih godina. Od Eura prošle godine izgubili smo samo jednom u 17 utakmica u regularnom toku [Švicarska je poražena od Poljske 4:5 poslije izvođenja jedanaesteraca u osmini finala Evropskog prvenstva] i normalno bi bilo da smo sa rekordom u kvalifikacijama prošli na Mundijal. Bili smo izjednačeni sa Portugalom, koji smo dobili 2:0 kod kuće, a izgubili 0:2 u gostima, i zbog slabije ukupne gol-razlike morali smo u baraž. Bili smo nezadovoljni, za razliku od ostalih selekcija koje su bile zadovoljne baražom. Pokazali smo mentalnu snagu i imali najmanje 12 šansi u dvije utakmice baraža protiv Sjeverne Irske. Rizikovali smo da primimo izjednačujući gol u posljednjim trenucima, odigravši otvoreno u revanšu. Nije bilo jednostavno plasirati se na SP. U Italiji je nacionalna tragedija i žalost jer nije prošla na SP. Uložila je puno u tim i sada mora stvarati nešto novo.

• Kakve su ambicije Švicarske na četvrtom uzastopnom Mundijalu i da li je određen cilj od fudbalske federacije ove zemlje?

– Stvorili smo širok igrački kadar, u kojem je važno izboriti mjesto u timu. Mentalitet Švicaraca je da pokušaju pobijediti i dominirati u svakoj utakmici, pa su ambicije i mogućnosti velike. Nije postavljen cilj od Saveza, ali u javnosti se priča o četvrtfinalu. Ekipa ima puno potencijala i može iznenaditi ako da 100 posto mogućnosti. Nastojaćemo iznenaditi.

• Koliko je bitan žrijeb Mundijala, koji će biti održan 1. decembra u Moskvi, u kojem će Švicarci biti smješteni u drugu jakosnu grupu, i da li biste voljeli igrati protiv Japana, koji predvodi bh. trener Vahid Halilhodžić?

– Prva i druga jakosna grupa prilično su izjednačene, a iz treće i četvrte važno je ne izvući jake protivnike. Bitno je pobijediti u prvoj utakmici, zbog dizanja moral. Malo je nedostajalo da budemo u prvoj grupi na žrijebu, no u drugoj su Hrvatska, Engleska, Španija i druge kvalitetne ekipe. Pobjedama nad selekcijama iz treće i četvrte jakosne grupe, borićemo se za prvo mjesto. Sa Vahom bih volio popiti kafu na SP-u, ali ne i da igramo protiv Japana. Sa Hrvatskom ne možemo igrati u grupi i neka se sastanemo u polufinalu.

• Ko su favoriti za titulu svjetskog prvaka na Mundijalu, koji će se igrati od 14. juna do 15. jula 2018. godine?

– Njemačka, Brazil i Španija imaju prednost na turnirima, kao i Argentina. Uobičajeno je da uvijek bude iznenađenja na svjetskim prvenstvima, a reprezentacija Belgije ima kvalitet za visok plasman. Dajem prednost onima koji su navikli pobjeđivati.

• Kako ste se osjećali nakon eliminacije od Poljske na prošlom Euru?

– Bio sam vrlo tužan jer smo Izgubili na penale, ali istovremeno i zadovoljan. Da se Euro igrao kasnije, mislim da bismo prošli ovu prepreku, jer smo tri mjeseca kasnije savladali Portugal na startu kvalifikacija za SP, u kojima smo održali visok nivo igara. Pokazali smo da možemo izboriti povoljan rezultat protiv svakoga.

• U bosanskohercegovačkoj fudbalskoj javnosti pominjalo se da ste se zahvalili na ponudi za novog selektora Bosne i Hercegovine. Šta nam možete reći o tome?

– Imam prijateljski odnos sa bh. Savezom, a ponude nije bilo, s obzirom na to da sam potpisao novi ugovor sa Švicarskom u avgustu. Produžetak ugovora do Eura 2020. znak je povjerenja i dobrog rada, jer nije malo šest godina raditi kao selektor Švicarske.

• Koliko ste razočarani što Bosna i Hercegovine nije prošla na Mundijal i na taj način će izostati sa drugog velikog takmičenja zaredom, poslije prošlogodišnjeg Eura u Francuskoj?

– Realno je bilo da Bosna i Hercegovina bude druga u grupi, ali je nedostajalo 10 posto da se to ostvari. Šteta je za bh. fudbal, igrače, [selektora] Mehmeda Baždarevića, koji je odradio posao kako treba, ali nije bilo željene igre u kontinuitetu, izuzimajući Belgiju, u našoj grupi. Teško je sa reprezentacijom imati konstantne uspjehe, velike mogućnosti nisu urodile plodom. Kada je Bosna i Hercegovina pobijedila Švicarsku 2:0 u prijateljskoj utakmici 29. marta 2016. godine, mislio sam da će se boriti za prvu poziciju sa Belgijom. Da je igrala tako, sigurno bi prošla u baraž i odigrala bolje nego Grčka protiv Hrvatske. Žao mi je što je drugi put zaredom ostala bez velikog takmičenja, s obzirom na to da u glavi stičete naviku nastupa na njima. Država, Savez i igrači mogu tako napredovati, a dobija se i novac, koji se ulaže za razvoj mladih igrača i poboljšanje uslova.

• Kako vidite šanse bh. selekcije kvalifikacijama za naredno EP?

– Vedad Ibišević više neće igrati za Bosnu i Hercegovinu, ali ima mladih igrača koji se mogu integrisati u A selekciju. Realno bi bilo da se Bosna i Hercegovina plasira na EP i bio bi to novi podstrek za bh. fudbal. Dobro je se igra stalno protiv najjačih, kao i Švicarska, kako bi bili bolji i stekli iskustvo. Dvostruka je mogućnost za plasman na Euro, putem Lige nacija i kvalifikacija. Nakon Lige nacija dolazi do novog žrijeba, pa se i kao drugi ili treći možete plasirati na EP.

• Poslije trijumfa nad Portugalom sa 3:1 u Zenici i Velsom 4:0 na gostovanju u Bangoru, mlada selekcija Bosne i Hercegovine zauzima drugo mjesto u kvalifikacijama za EP 2019. sa devet bodova, tri manje iza vodeće Rumunije u grupi 8. Može li U21 tim Bosne i Hercegovine prvi put otići na šampionat Starog kontinenta u Italiji i San Marinu?

– Interesantna je ova generacija mladih fudbalera Bosne i Hercegovine, koju sam gledao protiv Švicarske. Da su više vjerovali u sebe, mogli su postići bolji rezultat [Bosna i HercegovinaH je izgubila sa 0:1]. Što se tiče mlade selekcije, nisam ih pratio individualno, nego kao ekipu. Portugal je u utorak savladao sa 2:1 Švicarsku, koja je propustila priliku da se priključi vrhu. Mislim da tri-četiri ekipe imaju podjednake šanse i nije nemoguće da Bosna i Hercegovina izbori Euro, mada su Rumuni u prednosti. Ipak, ovo je takmičenje mladih, koji se trebaju potvrditi u seniorskoj konkurenciji.

• Koliko Vam je godio interes sedmostrukog evropskog šampiona Milana, nakon što su švicarske novine pisale da ste kandidat za trenera italijanskog velikana i da su navodno upostavljeni kontakti, jer Milan bilježi slabe rezultate u Seriji A?

– Ne bih to komentarisao, iz respekta prema kolegama.

• Da li je teže biti klupski ili reprezentativni trener?

– Manje je stresno raditi u reprezentaciji, ali u osam ili deset dana, kada je na okupu, veći je stres nego u klubu. U reprezentaciji je malo vremena za rad, dok se u klubu može više uraditi za duži period. Insistiram na nekim pojedinosti koje su važne, a to su stil i filozofija igre u reprezentaciji, čega se moramo prisjetiti ponovo kada igramo utakmice. Švicarska čeka izvlačenja grupa za Rusiju, a imamo ideju s kojim protivnicima bismo igrali pripremne utakmice. Odgovarale bi nam selekcije iz Afrike, Azije i Južne Amerike, kako bismo upoznali različite načine igre.

• Šta je obilježilo kvalifikacije za SP?

– Velika izjednačenost, dok male ekipe postoje samo po imenima. Nikoga nije lako pobijediti, a većina timova koja je ostvarila uspjeh dominirala je u kvalifikacijama. Najvažnije je imati zvijezde poput Cristiana Ronalda, koji riješe utakmicu kada ekipa nije na nivou za uspjeh.

• Kako komenturate plasman Srbije i Hrvatske na Mundijal?

– Srbija je iznenađujuće osvojila prvo mjesto u grupi i igrala je kao ekipa u ovom ciklusu. Nadam se da je nećemo izvući iz četvrte jakosne grupe, jer ima kvalitet. Hrvatska se trebala ranije plasirati, pošto je jaka, i u baražu je pokazala snagu. Ima mnogo kvalitetnih pojedinaca i može uraditi puno na SP-u. Zadovoljan sam što nećemo biti sa Hrvatskom u istoj grupi.

• Kao trener Lazia ste osvojili Kup Italije u sezoni 2012/13, a strijelac pobjedonosnog gola u finalu bio je bh. reprezentativac Senad Lulić.

– Prvi put se desilo da Lazio osvoji Kup Italije protiv Rome. Iako je osvajao šest puta ovaj trofej, sigurno da je navijačima najdraži Kup osvojen 2013. godine. Kada se sretnem sa “lazialima” [navijači Lazija] uvijek mi čestitaju 26. maj. O rimskom derbiju se stalno priča u glavnom gradu Italije pola godine, dok se ne odigra novi.

• Smatrate li da će biti prekinuta dominacija najtrofejnijeg evropskog kluba Reala (12. puta prvak Evrope), koji je dva puta u nizu osvojio trofej Lige prvaka, ostvarivši jedinstven podvig od kako se najelitnije takmičenje igra u ovom formatu i da li ste navijač nekog tima?

– Rael ima teškoće u grupnoj fazi LP-a, ali i u španskom prvenstvu, gdje zaostaje za vodećim, te ne igra efikasno kao ranije. Real nije favorit, a to su Bayern, Barcelona, ekipe koje posjeduju navike pobjeđivanja, engleske ekipe, no prava snaga će se vidjeti u nokaut-fazi. Kada si trener, navijaš za svoju ekipu, a volio bih da Stephan Lichtsteiner uspije sa Juventusom. Basel ima šanse i bilo bi super za švicarski klub da prođe u osminu finala.

• Da li je dobar potez Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, koji je prošle sezone smanjio Premijer ligu na 12 ekipa i trebaju li talenti dobiti veću minutažu u klubovima?

– Za Bosnu i Hercegovinu je previše 16, a možda i 12 klubova u elitnom rangu,. U Švicarskoj je četverokružni sistem takmičenja sa 36 kola, Austrija i Hrvatska imaju po 10 klubova. Bh. klubovi dovode igrače iz inostranstva, a sa većim brojem klubova veću šansu dobijali bi igrači iz juniorskog pogona. Kvalitet lige je veći sa manjim brojem ekipa, kao i zanimanje za nju. Mora se paziti i na sponzore, a teško je odmah smanjiti ligu na 10 ekipa, jer se treba dogovoriti i sa entitetskim savezima. Sa mladim igračima se najprije treba dobro raditi da bi postizali dobre rezultate u prvoj ekipi. Ako je junior istog ili malo slabijeg nivoa od stranca, uvijek bih mu dao šansu.

• Koje emocije pobuđuje titula prvaka Jugoslavije, koju ste kao igrač osvojili u dresu Sarajeva u sezoni 1984/85?

– Sretan sam da sam bio član te generacije koja je davno ostvarila veliki uspjeh. Uvijek su tri-četiri ekipe važile za favorite, pa tako i uoči te sezone nismo očekivali titulu prvaka, no sve se poklopilo za slavlje. I danas, koliko mogu, pratim nastupe Sarajeva putem televizije. Husref Musemić dobro radi i ništa nije odlučeno u borbi za vrh.

Izvor: Al Jazeera