Petorka iz Guantanama u Slovačkoj i Gruziji

U zloglasnom američkom zatvoru na Kubi sada se nalaze 143 muškarca (AP)

Pet zatvorenika iz Guantanama, četverica državljana Jemena i jedan državljanin Tunisa, prebačeni su u četvrtak u Gruziju i Slovačku, izjavio je glasnogovornik Pentagona Myles Caggins.

U zloglasnom američkom zatvoru na Kubi sada se nalaze 143 muškarca, prenose agencije.

Jedan državljanin Tunisa i jedan Jemenac prebačeni su u Slovačku, dok su trojica državljana Jemena upućena u Gruziju, precizirao je glasnogovornik.

Caggins je dodao kako su sva peterica zatvorenika u srijedu krenula iz Guantanama avionom i da su u četvrtak navečer stigli na odredišta.

Oni su prebačeni u zatvore u Evropi u sklopu napora za zatvaranje kontroverznog zatvora u američkoj vojnoj bazi na Kubi.

Blokade Kongresa

Ova petorka dio je grupe zatvorenika u Guantanamu za koje je procijenjeno da više ne predstavljaju prijetnju i da ih treba osloboditi.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama kazao je, pri preuzimanju funkcije, kako će zatvor na Kubi zatvoriti, ali ga je u tome spriječio Kongres, koji je zabranio prebacivanje zatvorenika u SAD te uveo restrikcije zbog kojih je bilo teško zatvorenike prebaciti u druge države.

Predstavnik State Departmenta Clifford Sloan u posljednje vrijeme je pokušavao nagovoriti druge države da prihvate zatvorenike za koje je procijenjeno da nisu prijetnja te pohvalio vlade Gruzije i Slovačke za njihovu pomoć.

Gruzija je preuzela tri zatvorenika iz Guantanama 2010. godine, dok je Slovačka do sada ukupno preuzela osam muškaraca iz ovog zatvora na Kubi, navodi agencija AP.

Izvor: Agencije